bivsa ljubav sadasnja internet mora 339

Bivša ljubav sadašnja Internet mora

Uznemiravanje na društvenim mrežama

Pravo lice osobe sa kojom smo u vezi nekada otkrijemo isuviše kasno, tek nakon raskida. Novotkrivena ličnost nam se iznenađujuće ne dopada i želimo da prekinemo svaki dalji kontakt sa nekadašnjim partnerom. Da li je to moguće u eri društvenih mreža?

Osobe koje ne podnose gubitke i poraz, svoje preteće ponašanje otkrivaju uglavnom nakon raskida. Nekada je fizička udaljenost bila dovoljna kao zaštita od ljubavnog progonitelja, međutim, danas je priča sasvim drugačija. Internet konekcija produžava neželjenu vezu u kojoj jedan od partnera postaje  žrtva ozbiljnog uznemiravanja.

Ljut i razočaran, bivši partner postaje opsednut nekadašnjom vezom i pokušava da na sve načine stupi u kontakt sa izgubljenom ljubavi. Za njega, najlakši način da prati kretanje i život nekadašnjeg partnera jeste da koristi društvene mreže. Osim što je u stanju da upija svaku novost na profilu, ostavljeni partner šalje i uznemiravajuće elektronske poruke čime zagorčava život osobe koje je rešila da krene dalje. Ovako zamršeni posleraskidni odnos na društvenoj mreži, nažalost, nije retkost. Kako se, onda, braniti od ljubavnog progonitelja?

Mnoge žrtve uznemiravanja, kao prvu meru odbrane, biraju da isključe napasnike iz svog kruga prijatelja. Međutim, kako svako od nas ima i po nekoliko različitih profila i E-mail naloga, to nekadašnjem partneru olakšava da nađe načina da pošalje poruku i stavi do znanja da nekoga drži pod budnim virtuelnim okom.

Sledeće što je žrtva primorana da uradi jeste da ukine svoj profil i ostale naloge. Time je uslovljena da menja svoje navike i da gubi do sada izgrađeni “status” u virtelnom svetu. Zbog Internet napasnika, ona na mreži počinje da živi inkognito-skriva se pod drugim imenom, čime joj je uskraćena sloboda.

Ono što je najbitnije da uradite jeste da progonitelju izričito napomenete da prestane sa uznemiravajućim ponašanjem.

Koristite nadimke ne Internetu koje neće moći da prepozna, a kao profil sliku nemojte da koristite fotografiju vašeg lica. Takođe, sačuvajte sve neprimerene i preteće poruke i mejlove koje ste dobijali. Nikad ne koristite obeležavanje lokacija na vašim fotografijama i obavezno promenite datum rođenja na svojim E-mail nalozima! Pazite kada u svoj krug prijatelja dodajete nove osobe, jer se iza lažnog profila možda nalazi vaš progonitelj.

Bivši partneri su nekada spremni da pređu sve granice i da intimne detalje iz nekadašnje veze iznose na uvid virtuelnoj zajednici. Time ozbiljno ugrožavaju normalno funkcionisanje žrtve u svakodnevnom životu.

Osim bivših partnera progonitelji mogu biti i tajni obožavaoci, kolege, ali i članovi porodice, što odbranu od uznemiravanja čini težom.

foto:publicdomainpictures