vise od reci 510

Više od reči

Zurenje i dodirivanje

Topla razmenjena reč, pogledi prepuni čežnje, su sve što se dešavalo među njima. Bilo je tu i igranki, na kojima se „tancovalo”, lagano plesalo (od nemačke reči „tanz” što znači plesati), ali na „pristojnoj” udaljenosti. Sramežljivi pogledi, namerno ignorisanje muškarca tobožnjim okretanjem leđa, predstavljao je samo deo ljubavne taktike. Upravo to je muškarca teralo na upornost.

Međutim, oduvek je bilo i onih ponosnih dama, podignutih nosića, uspravnog hoda, ali i hrabrog, direktnog pogleda kada je to bilo potrebno. Kao i danas, ponašanje muškaraca i žena, zavisilo je od obrazovanja, vaspitanja i mesta u kojem žive. I tada je bilo onih muškaraca koji su jednostavno čekali, ali i hrabrih koji su smišljali kako da osvoje damu. Poneki su to činili plesom, neki pesmom, duhovitošću ili pameću… Svako se služio onim čime je raspolagao. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, govor tela je oduvek bio isti za sve i kazivao više od reči.

Postoji nekoliko pravila kada je kontakt očima, jedan od oblika neverbalne komunikacije, u pitanju. Takozvano „zurenje” muškarca u ženu, oduvek se tumačilo kao prihvatljivo, prirodno, gotovo bezazleno. Ako ženi to ne bi odgovaralo, ovu neprijatnu interakciju, mogla je da prekine tako što će skrenuti pogled. Međutim, kada žena „zuri” u muškarca to se tumači kao seksualna naklonost. Zato dame, pazite kako i koliko dugo gledate u muškarca. Poznato je da ste u prostoriji, u kojoj se nalazi osoba koja vam se dopada, čitavim telom i često nesvesno, okrenuti ka njoj. Takođe znate i za činjenicu da vam se zenice naglo prošire kada ugledate osobu koja vam se dopada. Kada ste svesni da vas voljeno biće posmatra dok, na primer hodate, vaše držanje i pokret će biti besprekorni. Savršena priroda je mislila na sve pa i da izgledate najbolje kada je to potrebno.

Kada vam se neko dopada, ne brinete o ličnom prostoru. Trudite se da budete što bliži toj osobi. Po pravilu, rastojanje između bliskih osoba, ljubavnika, podrazumeva nekih 45 cm, dok sa prijateljima, to rastojanje bi trebalo da bude 120 cm. Zato lenjir u ruke pa dobro izmerite ko vam je šta. Veoma je interesantno da se postupak, u kojem muškarac stavi ruku na donji deo daminih leđa, prihvata kao sasvim uobičajeni, ali ako žena to učini muškarcu, opet sve dobija seksualnu konotaciju. Zato drage moje opet oprez.

Možda je naše reagovanje kroz pokrete tela, mimiku, postupke, na osobu koja nam se dopada, oduvek bilo isto. Katkad glumimo nezainteresovanost tako što ćemo svu svoju pažnju posvetiti mobilnom telefonu, iako nismo dobili nijednu poruku niti poziv. Nekada su dame glumile nezainteresovanost tako što su dugo zalivale cveće na terasi, ne upućujući nijedan pogled ka muškarcu koji bezbroj puta prolazili njenom ulicom. Danas kao da su sve ove stvari postavljene naopačke. Žene su glavni šetači i osvajači.

Veoma je bitno da se ne oslanjate samo na virtualni svet kada su u pitanju odluke da li vam se neka osoba dopada. Blizina i interakcija licem u lice su neophodni, zato ne odugovlačite već zakažite sastanak. Samo tako će se desiti to čudo, govor tela, po kojem ćete znati postoje li očigledni znaci dopadljivosti. Teško da ćete se prevariti mnogo. Svako od nas je sposoban da govorom tela izazove željene efekte. Ovo je veoma moćno oružje. Većina to radi nesvesno, mada uvek ima i onih drugih, koji dobro isplaniraju bar nekoliko pokreta, pogleda.

Dame i gospodo, pokažite svoje emocije na ovaj način, čitajte govor tela svog voljenog bića, ali imajte dozu opreznosti kada je vaš neverbalni govor u pitanju. Baš kao i reč i on može da bude pogrešno protumačen. Sve u svemu, znanje i veština su nam potrebni i u neverbalnoj komunikaciji, kako bi izbegli neželjene efekte, a proizveli one željene.

Ovladajte nemuštim jezikom, bar tu ne morate da se zamajavate gramatikom! Za sad ga koristite samo u svom okruženju, jer u ponekim zemljama možete da snosite zakonske posledice. Zato, budite i u ovome umereni, jer svaka agresija odbija!

foto: Tijana Janković