prvi put kad zvezde ostanu na nebu 196

Prvi put kad zvezde ostanu na nebu

Pad iz čarolije

U fazi zaljubljenosti, prisutna je prava čarolija. Ljubav nam se čini svemogućom, beskrajnom i puni smo pozitivne energije. Osećaj zadovoljstva je prisutan, a volimo da odvojimo po koji trenutak za maštanje o svojoj polovini. Češće svoju ljubav iskazujemo rečima nego delima. Služimo se metaforama, skidamo i očekujemo zvezde sa neba. Osećamo takozvane leptiriće u stomaku, a skloni smo i potpunom idealizovanju partnera. Stvar se pogoršava kada dođe do neminovne potrebe da ljubavni odnos pređe na viši nivo. On uglavnom podrazumeva korišćenje kako materijalnih sredstava tako i fizičke energije. Ovde često dolazi do sukoba, jer nestaju one slatke priče o ljubavi.

U zajedničkoj akciji, muškarci i žene pokazuju svoje prave osobine. Više vremena provode zajedno. Saznaju jedno o drugom sve o čemu u ljubavnoj magiji nisu razmišljali. Otkrivaju kako partner reaguje u svakodnevnim obavezama, kako se ponaša kada ustane, kada je umoran, nervozan… Uglavnom, pravi šok dožive parovi koji su pre života u dvoje, proveli najviše deset zajedničkih dana i to na godišnjem odmoru. Normalno je da se čarolija razbija, jer je par suočen sa konstantnom fizičkom prisutnošću.

[su_note note_color=”#d7f096″ text_color=”#000000″]Dokazano je da je i zavođenje jedna vrsta manipulacije.[/su_note]

Svi želimo da ostavimo najbolji utisak i često ulepšavamo, svesno ili ne, istinu o sebi. Neki toliko preteraju sa ulepšavanjem da ubrzo dođe do prekida emotivnog odnosa. Uglavnom zbog toga što manipulacija ljubavnim objektom postane toliko zamorna da jednostavno sve najgore osobine izađu na površinu, ili u najboljem slučaju, osoba se toliko umori da ostane bez ideje i volje za daljim zavođenjem. Postoji mogućnost da te naše osobine, kojima baš ne možemo da se pohvalimo, nikada ne bi došle do izražaja da nije bilo napora da postanemo neko drugi. Zato je pravo rešenje da pronađete ono najbolje u sebi i to negujete, koristite, bez laži i prevare.

Postoji i priča u kojoj su se dvoje upoznali na skijanju. Žena se veoma svidela muškarcu koji je bio u stanju da joj po čitav dan nosi skije. Proveli su čaroban odmor na planini. Potom su se i uzeli. Posle nekoliko godina braka, vratili su se na istu tu planinu. Sneg je padao kao i one godine kada su se upoznali, sve je bilo potpuno čarobno, samo što je žena sama nosila svoje skije i hodala uvek iza muža. Očigledno je nestalo one ljubavne čarolije i početnog ugađanja.

Na početku jedne ljubavne priče i muškarac i žena govore jedno drugom ono što bi želeli da čuju. Malo tu ima mesta za realnost i istinu. Sve je lepršavo i lako. Onda polako vremenom, kada se stvari materijalizuju, odnosno kada se naviknemo na prisustvo voljenog bića koje dovodi do toga da se potpuno opustimo, pojavljuje se i gomila problema. Osećaj udobnosti je oduvek izazivala lenjost. Zato je za negovanje jake emocije potrebno da ne otkrivate sve što mislite, ili osećate prema partneru. To će ga uvek navoditi na akciju.

Setimo se samo činjenice da duga ljubavna veza prolazi kroz različite oblike, i da kad tad dobija dimenziju majčinske ljubavi. Danas se zbog ovakve ljubavi i prekida čarolije raskidaju brakovi. Međutim, treba shvatiti da je upravo majčinski oblik ljubavi trajan, a da čaroban početak ne obećava uvek skladan i čvrst odnos. Možda ste čuli od vaših baka rečenicu „Dok te mamim, šećerom te hranim, kad te namamim i hleb ti zabranim”. Oduvek je tako bilo, a kako stvari stoje, i biće.

Međutim, prekid čarolije nikako ne sme da postane razlog za rastanak. Ukoliko vaša veza počne sa skidanjem zvezda, nošenjem skija, ugađanjem, izgovaranjem najlepših ljubavnih reči, shvatite da to ne može večno da traje. Bar pola tih reči i dela, bacite u vodu, ali i uživajte u svakom momentu. Ono što može da se desi jeste da se čarolija obnavlja sa vremena na vreme, naravno ukoliko postoji volja da se ljubavna veza sačuva. Za sve to vreme radite na sopstvenoj individualnosti i ne dozvolite da postanete zavisni u bilo kom smislu od partnera. Činjenica je da niko nikom ne može da garantuje kada su emocije u pitanju.

Kada izgradite svoj svet, trenutak kada obećane zvezde prvi put ostanu na nebu, neće uznemiriti vaš univerzum. Možda ćete se spustiti sa velikih visina, ali lagano, i imaćete čvrsto tlo pod nogama. Ljudi se možda i previše naviknu na istinu o čaroliji, i odluče se na život bez ljubavi. To su oni koji su želeli sve ili ništa, i odlučili su se za drugu opciju, jer je prva zahtevala večne čarobne iskre. Važno je da uvek imamo na umu da je čarolija privremena i da čvrsta emotivna veza ne treba da se gradi na njoj. Već upravo suprotno. Trebalo bi verovati u čaroliju do koje se dolazi dugo, velikim i svakodnevnim radom. Ako vas ništa u vezi trenutno ne žulja ubacićemo vam zrnce sumnje. Muškarci, da li ste potpuno sigurni da svaki put u ljubavnoj igri zadovoljite svoju dragu? Drage dame, kada vam je poslednji put priredio iznenađenje, rekao da lepo izgledate, da vas voli? Čisto da se ne opustite!

Foto: publicdomainpictures