IMG 16dfde44531586f4d08d527c918ffcdb V2
foto: PROMO

Plesni traktat o herojstvu SKENDERBEG: “Da li smo mi slobodni ili samo nesvesni sopstvenog ropstva?” 

U nesvakidašnjem ambijentu termalnih izvora mačvanskog spa centra „Plava zvezda“, smeštenog nedaleko od Sremske Mitrovice, brojnim novinarima se obratio autorski tim plesne predstave „Skenderbeg“ , koja je  premijerno izvedena na sceni Bitef teatra 10. novembra, a koja će ponovo biti izvedena 18. novembra.

IMG 6943
Ekipa novinara u Sremskoj Mitorovici, foto: PROMO

U ovom plesnom traktatu o herojstvu i ujedinitelju malih, potlačenih naroda u borbi za oslobođenje od velike imperijalne sile, prema rečima koreografkinje Isidore Stanišić, postavljeno je pitanje ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima? Da li smo mi slobodni ili samo nesvesni sopstvenog ropstva? 

U prilog ovom plesnom manifestu o hrabrosti i super heroju, Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica nam je predstavila nekoliko zanimljivih lokacija i izložbi što se uklopilo i u samu tematiku najave. Upriličen je obilazak groba mitrovačkog heroja Stojana Čupića, poznatijeg kao Zmaja od Noćaja, jednog od najznačajnijih vojvoda prvog srpskog ustanka, sa  ciljem da nas podseti da je  heroja oduvek bilo. 

Takođe, obilazak izložbene postavke “Zapečaćene sudbine” u hotelu Srem u Sremskoj Mitrovici, pored prikaza rada Kazneno – popravnog zavoda u periodu između dva svetska rata, otkrio nam je  nešto više o stradanju Srba u tom periodu, kao i idealima herojstva tadašnjih političkih vođa koji su završili u ovoj kaznioni.

Naravno, ne možemo svi biti heroji, ali ono što je bitno jeste da nam heroji budu ideali, a ne da herojstvo smatramo nekom vrstom naivnosti, gluposti”, navela je Isidora Stanišić na konferenciji za novinare, nedaleko od mesta gde je podignut spomenik mačvanskom heroju Zmaju od Noćaja. “U savremenom društvu smo vođeni sopstvenim interesima i svaka vrsta žrtvovanja za drugoga, bilo svoje pozicije ili svoje dobrobiti, smatra se budalastim.U trenutku kad smo nesigurni šta nam je činiti,  odlučujemo između onoga što jeste i što bi trebalo biti. Taj trenutak nedoumice, jeste prilika da ugrabimo slobodu”. Skenderbeg je bio heroj, a suprotnost istom nije anti-heroj, već pasivni posmatrač”, zaključuje autorka plesnog komada Skenderbeg. 

Plesna predstava SKENDERBEG Bitef dens kompanije, po konceptu, tekstu i u režiji Isidore Stanišić, premijerno je izvedena za beogradsku publiku na sceni Bitef teatra 10. novembra. 

Predstava  je prvi put odigrana u Budvi na zatvaranju Jadranskog festivala igre 27. juna. Muziku za predstavu je uradio Vasil Hadžimanov, koji će i uživo svirati na premijeri. Kostim je radila Selena Orb, dizajn svetla Dragan Đurković. 

U predstavi igraju Uroš Petronijević, Jovana Grujić, Branko Mitrović, Vanja Halupa, Vladimir Čubrilo, Ina Ilievska i Isidora Stanišić.