MirkoIlic JDPplakati

JDP ULAZI U SEDMU SEZONU SARADNJE SA MIRKOM ILIĆEM

Povodom početka nove sezone, obeležavanja 75 godina JDP-a i predstavljanja saradnje sa renomiranim svetskim dizajnerom Mirkom Ilićem, izloženi su pozorišni plakati ispred Biblioteke grada Beograda u Knez Mihailovoj 56. Izložba će trajati do 19. septembra.

Mirko Ilić dizajnirao je prvi plakat za Jugoslovensko dramsko pozorište 2017. godine za predstavu Ajnštajnovi snovi Alena Lajtmana u režiji Slobodana Unkovskog. Od tada do danas, tokom šest sezona, plakati Mirka Ilića najavljivali su svaku novu premijeru, a mnogi od njih su izlagani i nagrađivani širom sveta.

Među njima je i novi plakat za predstavu Bolest mladosti Ferdinanda Bruknera u režiji Jovane Tomić čija će premijera biti u subotu 16. septembra, čime ćemo obeležiti nastavak ove uspešne i plodne saradnje.

JDP

Mirko Ilić nije samo jedan od najboljih, najpoznatijih i najznačajnijih svetskih dizajnera, nego i svojevrsna ikona jedne epohe. Njegova ukupna likovna delatnost, grafički dizajn, ilustracija i strip, art direkcija – trajno su obeležile ne samo doba kraja sedamdesetih i osamdesete godine prošlog veka, nego ostaju zauvek upisane u naše umno oko, odavno ne samo na „ovim prostorima“. 

Paradoksalno, Mirko Ilić je u isto vreme i ikonoborac i ikonobranitelj, onaj koji uspostavlja trajne vizuelne identitete, a ne libi se ni da smelo interveniše u odviše konvencionalne, oveštale sadržaje, ne dopuštajući lenjost oka i umor duha. To je ono što ga, kao umetnika, čini, kako bi nobelovac Dilan rekao – večno mladim. i uvek iznenađujućim i aktuelnim.

Jugoslovensko dramsko pozorište, u skladu sa svojom višedecenijskom tradicijom negovanja jake vizuelnosti, ne samo u grafičkom dizajnu, nego i u ukupnom likovnom dejstvu na svoje gledaoce, pa i širu javnost, na ovoj izložbi predstavlja plodove ove uspešne i obilato nagrađivane saradnje.