Muzicka skola Stankovic dokumentacija Zavoda
Muzička škola Stanković- dokumentacija Zavoda

„Posveta beogradskom školstvu“ otvara Dane evropske baštine u Beogradu

Izložbom Posveta beogradskom školstvu Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 15. septembra u 19 časova u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu otvara ovogodišnju manifestaciju Dani evropske baštine u Beogradu. Specijalne gošće na otvaranju biće harfistkinje Muzičke škole „Stanković“, još jednog spomenika kulture koji će biti predstavljen na izložbi, čija autorka je Ljubica Radovanović, istoričarka umetnosti.

Manifestacija Dani evropske baštine u Beogradu se tradicionalno održava svakog septembra već dve decenije, a ove godine je centralna tema Živo nasleđe. Škole koje žive više od veka pokazuju da je Beograd deo velikog evropskog nasleđa i resurs o kome svi treba da brinemo sa posebnom pažnjom.

Prikazujući obrazovne objekte koji su utvrđeni za spomenike kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je izložbom želeo da približi nepokretno kulturno nasleđe i široj javnosti.

Odabrani dokumentarni materijal ističe škole koje od svog podizanja do danas svedoče o istorijskom razvoju Beograda, ali i prosvetiteljstva na našem podneblju.

Druga zenska gimnazija dokumentacija Zavoda
Druga ženska gimnazije u kojoj je danas Elektro-tehnička škola „Nikola Tesla“, foto: Zavod

Posetioci će moći da saznaju nešto više o objektima koji su ujedno i simboli našeg grada poput Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“, Druge ženske gimnazije u kojoj je danas Elektro-tehnička škola „Nikola Tesla“, kao i o drugim spomenicima kulture koji su održali prvobitnu namenu u kontinuitetu decenijama.

Tokom pripremanja izložbe i detaljnog istraživanja fonda odlučili smo da publici predstavimo je do sada ne prikazan materijal iz bogate zbirke Dokumentacionog centra Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Posebnu zahvalnost iskazujemo školskim institucijama koje su svoju dragocenu građu ustupili za izložbu, čime je ona dobila interaktivni karakter i potvrdila dugogodišnju saradnju Zavoda sa beogradskim školama, spomenicima kulture. Realizaciju izložbe podržali su – Medija centar „Odbrana“, Pedagoški muzej u Beogradu, pozajmivši eksponate iz svog depoa, Udruženje „Stara Bežanija“, kao i beogradske škole.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Zainteresovani će imati priliku da izložbu posete u Velikoj sali Doma vojske u Beogradu do 21. oktobra.

Poseban događaj biće upriličen u petak, 22. septembra kada će Zavod povezati dva segmenta svog delovanja organizovanjem stručnog vođenja kroz grad, pod nazivom „Beogradsko nasleđe i obrazovanje“ i stručnog vođenja kroz izložbu. Okupljanje je predviđeno ispred Muzeja Vuka i Dositeja, Gospodar Jevremova 21 u 17 časova.