Veljko Vučković

Veljko Vučković: “Ćutke postavljeno pitanje”

Veljko Vučković izlaže od 14. do 26. juna, Galerija Doma omladine Beograda

U svom istraživanju slikarskog medija Veljko Vučković bavi se problematikom korišćenja već postojećih vizuelnih predstava kao početnih tačaka u radu.

U slučaju izložbe “Ćutke postavljeno pitanje” u Galeriji Doma omladine Beograda, reč je o zamrznutim isečcima iz tri, pretežno politička, filmska ostvarenja nastala tokom prelaska iz šezdesetih u sedamdesete godine prošlog veka – Istraga o besprekornom građaninu (1970) režisera Elija Petrija, kao i Z (1969) i Stanje opsade (1972) režisera Koste Gavrasa.

“Arheološki” pristup umetnika Veljka Vučkovića ogleda se u biranju predložaka, njihovom stavljanju pod kritičku lupu, digitalnom preuređivanju, kao i u samom opredmećenju filmskih isečaka korišćenjem tradicionalne tehnike – ulja na platnu. Posredi je tzv. postdigitalni umetnički gest koji obuhvata digitalno, ali u svojoj poslednjoj fazi uključuje i materijalnost.

Ovakvim postupkom autor citira prošlost sa ciljem preispitivanja današnjice, transponuje lično poimanje istorijskih činjenica, i finalno dovodi do opredmećivanja nanoseći tanke slojeve boje. Pod uticajem pojmova kao što su aura, aproprijacija, postprodukcija, intertekstualnost, dekonstrukcija i otvoreno delo, kao i poststrukturalističke kritike autorstva, nastaju polisemički radovi, presvučeni velom misterije, čiji se sadržaj odlikuje monohromatskom, prigušenom i donekle anemičnom paletom.

Polazna osnova u istraživačkom radu umetnika Veljka Vučkovića, autora izložbe “Ćutke postavljeno pitanje”, jeste bavljenje temom autentičnosti i njenog prevazilaženja, odnosno odbacivanjem originalnog kao uslova u savremenom stvaralaštvu.

Veljko Vučković rođen je 1994. u Gornjem Milanovcu. Završio je master studije primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Božovića. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Učestvovao je na sedamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i četrnaest puta je izlagao samostalno. Dobitnik je nagrade Momčilo Moma Marković za najbolji crtež malog formata, nagrade Niš Art Fondacije i pohvale žirija na 14. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.www.domomladine.org