KCB izložbe - LookerWeekly.com
Snežana Nena Soko

KCB: Tri nove izložbe trajaće do kraja aprila

Tri nove izložbe biće otvorene u četrtak, 16. marta od 19 časova u tri različita izložbena prostora Kulturnog centra Beograda. Sve postavke će biti dostupne javnosti do 22. aprila.

Likovna galerija, Knez Mihailova 6, 16. 3. – 22. 4. 2023.

IVANA IVKOVIĆ, IVANA POPOV, SNEŽANA NENA SKOKO
Omnibus: izolacija

Izložba OMNIBUS: IZOLACIJA okuplja tri umetnice koje povezuje promišljanje i proživljavanje vremena karantina tokom pandemije COVID-19. Na tematskoj osnovi izložba okuplja radove Ivane Ivković, Ivane Popov i Snežane Skoko, od kojih svaka na proces izolacije reaguje umetničkim postupkom sublimacije životnih okolnosti kroz vizuelno oblikovanje doživljenog.

KCB izložbe - LookerWeekly.com
Ivana Ivković

Nit koja ih povezuje je materijalizovana, medijski artikulisana reakcija na prostore koji ih okružuju, dok izolacija sa kojom su se suočile predstavlja i jednu od centralnih tema.

KCB izložbe - LookerWeekly.com
Ivana Popov

Galerija Artget, Trg Republike 5/1, 16. 3. – 22. 4. 2023.

SONJA BELOŠ, NIKOLA GAJIĆ
Dokumentarno kao iluzija

Serija fotografija Sonje Beloš i Nikole Gajića govori o iskustvu provođenja vremena tokom studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju: bezbrižna grupa mladih ljudi je u prilici da u najvećoj meri slobodno oblikuje svoju svakodnevicu. Istovremeno ove fotografije govore i o iskustvu prevođenja opažaja svakodnevice ka znakovima koji upućuju ka budućnosti: osećaj bezobalne slobode biva osujećen i ta promena je očita u fotografskom narativu. Opažaj svakodnevice i sopstvene pozicije u njoj je nestabilan; to je nerazlučivo od samog opažanja. Dokumentarno je tek iluzija.

Umetnički direktor Galerije Artget za 2023. godinu je Srđan Veljović.

Galerija Podroom, Trg Republike 5/-1, 16. 3. – 22. 4. 2023.

NELI RUŽIĆ
Timescape / Vremenski pejzaž

Kustoskinja: Irena Bekić

Biografija Neli Ružić značajno oblikuje njen umetnički rad, pa je i na predstojećoj izložbi, u nizu javnih prostora na otvorenom i zatvorenom u Zagrebu i Beogradu, predstavila seriju koja se bavi odnosom prema prostoru i vremenu: „[…] odlazak/povratak nije samo vezan za promjenu mjesta boravka već mijenja odnos s vremenom. Izmještanjem se decentrira ono što se ranije činilo nepomično, svojstveno pripadnosti određenom mjestu, nastaju nove subjektivnosti koje nisu bile upisane ni u tijelu, ni u memoriji prije odlaska/povratka, i stoga, nezamislive.”

Neli Ružić diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i magistrirala na Facultad de Artes, UAEM, u Meksiku, gde do 2012. godine predaje na ENPEG La Esmeralda u Meksiko Sitiju. Poslednjih deset godina živi i radi u Splitu, gde predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta.