Jelena Bogdanic rad 2

“KIOSK” Jelene Bogdanić

Jelena Bogdanić predstavlja ciklus radova pod nazivom „Kiosk“ od 25. juna do 7. jula unutar Galerije Doma omladine Beograda preoblikujući ga u prodajno mesto, odnosno prodavnicu. Autorka na ovaj način tematizuje potrošačko društvo, dok „kiosk“ postaje mesto refleksije o konzumerističkom svetu u kojem živimo.

Na policama „kioska“ možemo videti artikle koje umetnica najčešće kupuje, poput žvakaćih guma, filtera za cigarete, upaljača, novina i tramvajskih karata koji su napravljeni od jeftinih materijala kratkog veka trajanja. Glatke površine artikala i njihove žarke boje privlače, čija kupovina nije nužna, već je najčešće kompulzivna i samim tim nepotrebna.

Jelena Bogdanic rad 3

Umetnica od izabranih predmeta stvara umetnička dela na taj način preispitujući odnos savremenog čoveka prema kupovini. Reciklirana plastika i lako dostupni materijali poput glinamola i papira osnovni su materijal od kojih kreira svoje radove. Kulturu konzumerizma Jelena kritikuje odabirom motiva, dok izborom materijala radovima proširuje pridodato značenje. Na primer dnevne novine, simbol trenutnih događaja i informacija, dobivaju novu vrednost kroz upotrebu plastike u njihovoj izradi, čime se ironično i direktno ukazuje na kontrast između trajnosti materijala i prolaznosti vesti. 

Potrošači u kiosku bivaju hipnotisani sjajem i količinom plastičnih proizvoda. Autorka posetioca izložbe stavlja u poziciju deteta koje se nalazi u poznatom, ali veštački kreiranom prostoru bez stvarne funkcije, poput plastične dečje kuhinje ili kućice za lutke. „Kiosk“ postoje prostor sa višestrukim značenjem koji nas, izmeštajući iz očekivane realnosti poput naučnog eksperimenta, nagoni na preispitivanje sopstvenih navika i granica. 

Jelena Bogdanić (1998, Zagreb) diplomirala je 2022. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odsek u klasi Vlaste Žanić i komentorke Ines Krasić. Peti semestar studija provela je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Milete Prodanovića, u sklopu Erazmus+ programa.

Kroz objekte i instalacije istražuje materijalnost, estetiku i poetičnost jednokratne plastike čije nepredvidljive preobražaje ostvaruje topljenjem. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Zagrebu, Labinu i Dablinu.

Osim svog umetničkog angažmana, Jelena je stekla radno iskustvo i u području obrazovanja. Od 2022. do 2023. radila je u Osnovnoj školi Vrbani, gde je imala priliku da primeni svoje pedagoške veštine i sa učenicima podeli svoju strast prema umetnosti.

Otvaranje izložbe je u utorak, 25. juna od 19 časova.