Screen Shot 2020 06 23 at 17.56.04

“Nebeske heroine sveta” u Institutu Servantes

Predstavljanje knjige “Nebeske heroine sveta” Radmile Tonković, sa posebnim osvrtom na junakinje iz zemalja španskog govornog područja, biće održano u utorak, 23. juna u 18 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu.

Za potrebe knjige “Nebeske heroine sveta”, autorka je obradila istoriju vazduhoplovstva zemalja Evrope, Azije, Afrike, Australije, Novog Zelanda, Centralne i Južne Amerike, prateći i geopolitičke i geostrateške svetske prilike i njihov uticaj na razvoj vazduhoplovnih tehnika i tehnologija.

Tokom večeri biće posvećena posebna pažnja brojnim ženama sa španskog govornog područja, kao što su Španjolke Mersedes Koraminas, Marija Bernaldo de Kiros i Margot Sorijano de Ansaldo, Argentinke Amalija Selija Fiueredo de Pijetra i Rosita Ukar, Kubanke Aida de Akosta i Teresina del Rej, Venecuelanke Mari Kalkanjo i Luisa Elena Kontreras, Meksikanke Karolina Perea i Marija Gonsales, Peruanke Karmela Kombe Tomson, Ines Toman Ugarte i mnoge druge.

Knjiga je posvećena svim hrabrim ženama i devojkama, koje su upravljale padobranima, jedrilicama, avionima i helikopterima, a o njima će uz Radmilu Tonković govoriti i istoričarka Zorica Peleš.

Razgovor će biti održan na srpskom jeziku uz simultani prevod na španski. Ulaz u Svečanu salu Instituta Servantes biće slobodan dok se ne popune mesta. Maksimalan broj posetilaca je trideset, a publika se moli za ponašanje u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije povodom aktuelne epidemiološke situacije.