banatski paviljon

Banatski paviljon

Od četvrtka 11. septembra, u pančevačkoj dvorani Apolo otvorena je regionalna izložba savremene umetnosti pod nazivom “Banatski Paviljon”, koja se fokusira na savremenu umetničku scenu Pančeva, Zrenjanina, Temišvara i Vršca.

Ceremonija svečanog otvaranja uz prisustvo kustosa, umetnika i učesnika izložbe upriličena je u utorak, 16. septembra od 19h. Javna prezentacija kataloga uz razgovor o stanju savremene umetnosti na regionalnoj sceni biće upriličena pred zatvaranje izložbe, 30. septembra.

Izbor umetnika i radova je sačinjen od radova pristiglih na javni konkurs za učešće, a cilj izložbe je da identifikuje potencijalne sličnosti i razlike u tematici, poetskim i tehničkim pristupima umetnika iz navedenih gradova, i da odgovori na pitanja o mogućem zajedničkom kontekstu nastanka i razvoja njihovih radova i poetika kao preduslovu za nastanak jedne povezane i koherentne regionalne umetničke scene.

Kustos izložbe je Nebojša Milenković, viši kustos muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a u izložbu su uvršteni radovi sledećih umetnika:Nora Mesaroš, Rastko Stefanović /Zrenjanin/, Sanja Stojilković, Nevena Knežević /Vršac/, Jelena Lalić, Tanja Juričan, Vuk Vučković, Miroslav Prvulj, Mira Kovačević, Snježana Torbica /Pančevo/Sorin Oncu, Lavinia Logofatu, Andrei Parausanu, Bogdan Nueleanu, Marius Jurca, Livia Mateias /Temišvar/.

Izložbu možete da pogledate svakog radnog dana do 1. oktobra, u periodu od 10 d0 20h, i vikendom od 15 do 21h.

https://www.youtube.com/watch?v=E3xhq8eciFg&feature=youtu.be