Brendan Slocumb 1 Photo credit DAVID BICKLEY
Brendan Slocumb; photo: DAVID BICKLEY

 „Zavera violina“, roman koji je osvojio Ameriku

Vulkan izdavaštvo je nedavno publici u Srbiji predstavilo roman Zavera violina Brendana Slokama. Ovaj napeti triler, inače svoj debitantski roman, Slokam je počeo da piše tokom pandemije i izolacije 2020. godine, a dve godine kasnije proglašen je najboljom knjigom u izboru uticajnog Književnog kluba jednog od najpopularnijih TV šou programa u Americi Dobro jutro, Ameriko.

U literarnom spomenaru sopstvenog odrastanja, Slokam u Zaveri violina istražuje teme samopouzdanja, rasizma i borbe za mesto u svetu koji mu nije naklonjen. Filigranskim stilom, autor koji je stasao na misterijama Šerloka Holmsa kroz Rejov lik će vas suočiti sa izazovima, ali i sa odlučnošću i nadom da će uspeti, čak i kad mu putevi izgledaju kao beznadna bespuća.

Ono što ovom izuzetnom romanu daje dodatnu vrednost je činjenica da Slokam na stranice svoje knjige unosi autobiografske elemente. Muzičar i učitelj muzike, Slokam je diplomirao na muzičkoj akademiji, na Univerzitetu Severna Karolina, i to na odseku violina. Tokom završne godine srednje škole, iz njegove kuće, dok je sa porodicom bio u zabavnom parku, ukradena mu je violina. „Bio je to najgori osećaj na svetu“, kazao je autor u jednom intervjuu.

Brendan Slocumb Photo credit DAVID BICKLEY
Brendan Slocumb, photo credit DAVID BICKLEY

U slojevitoj polubiografskoj povesti Zavera violina, autor čitaoca vodi kroz život Reja Makmilijana, mladića koji je odrastao u ruralnom delu Severne Karoline, na mestu gde je odrastao i autor. Iako suočen sa mnogobrojnim preprekama, Rejov talenat je evidentan i on je odlučan da postane profesionalni violinista uprkos predrasudama koje su duboko ukorenjene u sredinu u kojoj odrasta.

M Zavera violina 1
Knjiga Zavera violina, Vulkan

Ni majčin pritisak da pronađe „pravi posao“, ni rasizam prisutan u svetu klasične muzike neće ga pokolebati. A kada sazna da je izanđala violina koju je nasledio od svog pradede zapravo neprocenjivi Stradivarij, učiniće mu se da je ostvarenje sna nadohvat ruke.

Pravi zaplet nastaje uoči takmičenja Čajkovski – svojevrsne muzičke olimpijade, kada Rej otkriva da je violina ukradena i dobija poruku ucenjivača koji zahteva otkup. Bez dragocenog instrumenta, Rej oseća da je izgubio i deo sebe. Da bi čitavom svetu pokazao svoj talenat, suočavanje sa kradljivcima je neminovno.

Izuzetno emotivni triler Zavera violina, koji se oslanja na iskustva samog pisca, dostupan je na sajtu vulkani.rs, kao i u knjižarama Vulkan širom Srbije.