Orvel BDP 5266
Beogradsko dramsko pozorište povodom 1984; foto: Tijana Janković-Jevrić

Premijera Orvelove “1984” u Beogradskom dramskom pozorištu

„Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je snaga.”

Prema čuvenoj knjizi “1984”, engleskog pisca Džordža Orvela, premijerno će biti izvedena istoimena predstava 15. septembra u 19:30 časova na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” u Beogradskom dramskom pozorištu. Rediteljka komada Špankinja Alia Luke, odlučila je da što manje otkriva o predstavi, u čemu ju je podržao i glumački ansambl, ne otkrivajući detalje na konferenciji za novinare. Kako izgleda moderno tumačenje distopijskog futurističkog romana o totalitarizmu iz 1949. godine, koji nam je otkrio “Velikog brata”, saznaćemo tek na premijeri.

Orvel BDP 5284
Glum Miki Damjanović; foto: Tijana Janković-Jevrić

U međuvremenu, za vas izdvajamo citat:

„Partija traži vlast isključivo zbog sebe. Ne zanima nas dobro drugih; nas zanima isključivo moć, čista moć. Šta znači čista snaga, shvatićete sada. Od oligarhija iz prošlosti se razlikujemo po tome što znamo šta radimo. Svi ostali, čak i oni koji su ličili na nas same, bili su kukavice i licemeri.

Nemački nacisti i ruski komunisti su nam se veoma približili po svojim metodama, ali nikada nisu imali hrabrosti da prepoznaju sopstvene motive. Pretvarali su se, možda su čak i verovali, da su vlast preuzeli nevoljno i na ograničeno vreme, i da se odmah iza ugla nalazi raj u kome će ljudska bića biti slobodna i jednaka. Mi nismo takvi. Znamo da niko nikada ne preuzima vlast sa namerom da je se odrekne.

Moć nije sredstvo; to je kraj. Ne uspostavlja se diktatura da bi se zaštitila revolucija; pravi se revolucija da bi se uspostavila diktatura. Predmet progona je progon. Predmet torture je mučenje. Predmet moći je moć. Sada počinješ da me razumeš.” Džordž Orvel, 1984

Orvel BDP 5274
Glumica Nada Macanković; foto: Tijana Janković-Jevrić

U predstavi igraju Ljubinka Klarić, Nataša Marković, Paulina Manov, Nada Macanković, Pavle Pekić, Ljubomir Bulajić, Miki Damjanović, Ivan Zablaćanski, Stefan Radonjić, Amar Ćorović, a specijalni gost je Branka Katić.

Orvel BDP 5279
Glumica Ljubinka Klarić; foto: Tijana Janković-Jevrić

Prve reprize zakazane su za 16. i 17. septembar.

Druga septembarska premijera, koja očekuje publiku BDP-a, je još jedna adaptacija romana, i to “Lažni život odraslih” spisateljice Elene Ferante. Termin igranja je 29. septembar, a reditelj je Sebastijan Horvat.