fbpx

Beogradski festival igre u BDP-u

Od srede, 15. oktobra, Beogradsko dramsko pozorište počinje sa prodajom ulaznica za predstave 12. Beogradskog festivala igre, koje će se igrati na sceni ovog teatra. Cena ulaznica za predstave 12. festivala igre u Beogradskom dramskom pozoristu je 1.000 i 1.200 rsd.

27. marta pred beogradsku publiku stiže švajcarska Kompanija 7273, sa predstavom “Tarab” koja istražuje hipnotišuću igru i muziku orjenta. Ovaj komad francuski Le Monde opisuje kao “čist trenutak plesne ekstaze, kakav proizilazi iz inspiracija, ali i samog odnosa koreografskog para Lorens Jadi i Nikolasa Kantijona”. 

Kompanija koreografkinje Sol Piko iz Barselone, 31. marta donosi predstavu sasvim novog koreografskog jezika na muziku Čajkovskovog. Koda iz “Labudovog jezera” je dekonstruisana, a zatim prekinuta ehom iz prošlosti i signalima koji upućuju na pustoš i beznađe. Balet, savremena igra i flamenko, koriste se u cilju kreiranja zapanjujućih vizuelnih prikaza, i neverovatnih situacija koje odišu crnim humorom.

Norveška kompanija Zero Visibility, takođe se po prvi predstavlja na Beogradskom festivalu igre. Predstava radnog naziva “Gost” u koreografiji Ine Kristel Johansen, imaće 4. aprila svoje prvo međunarodno izvođenje na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, odmah nakon premijere u Oslu.  Ova trupa je pre par godina otvarala Plesni forum u Monaku, a naslovi koje potpisuje Johansenova su deo repertoara najpoznatijh svetskih baletskih kompanija.

Bivši igrač Akrama Kana, Slovak Anton Laki, je nedavno pokrenuo svoju kompaniju u Briselu, sa kojom je za kratko vreme uspeo da se predstavi evropskoj publici i osvoji značajne nagrade. Predstava “Pazi na raskorak”, danas je jedan od najtraženijih naslova poznatih festivala, i na programu je 5. aprila.