Vasa Stajkic

EVROPSKI OPERSKI DANI U OPERI I TEATRU MADLENIANUM

Proslava dvanaestih Evropskih operskih dana, u koje je uključena i Opera i teatar Madlenianum, su šansa za jačanje našeg nasleđa i prilika da se naša opera pokaže kao deo evropskog nasleđa. Ova godina teče pod sloganom “spoj prošlosti i budućnosti”, a oznaka #EuropeforCulture (EvropaZaKulturu) ima za cilj angažovanje svih kako bi se otkrila i delila kultura širom Evrope.
Evropska kultura je deo našeg zajedničkog identiteta.

Od 04. do 12. maja 2018. biće održani Evropski operski danu u Madlenianumu, stim što je 9. maja od 19.30 Don Đovani V.A. Mocarta, a 11. maja od 17.30 Prezentacija rada Muzičke radionice Madlenianuma od 18 časova Ljubavni napitakG. Donicetija, opera za mlade.

U vreme kada se čini da je politička i ekonomska Evropa veoma krhka, važno je podsetiti građane na našu zajedničku kulturnu baštinu i ohrabriti njihovo učešće u tekuća dešavanja, istovremenim podržavanjem razvoja kreativne industrije i otvorenog govora i kroz umetnost.
Ove godine pozivamo vas da uzmete učešće u interesantnim programima naše operske kuće, koja otvara svoja vrata svim starosnim dobima: od najmlađih do pripadnika trećeg doba. Za Evropske operske dane izvešćemo dve opere, našu poslednju opersku produkciju Don Đovani, i prvu koprodukciju sa Narodnim pozorištem u Beogradu i našu veoma popularnu operu za mlade Ljubavni napitak. Pratite nas i na društvenim mrežama i učestvujte u nagradnoj igri o poznavanju opere sa repertoara Madlenianuma koja može da vam donese nagrade.
U večito intrigantnoj priči o zavođenju, ljubavi i manipulisanju, u operi V.A. Mocarta Don Đovani, koja se izvodi 9. maja, prvi put nastupaju u ovoj predstavi: Vasa Stajkić u naslovnoj ulozi, bartion, solista Srpskog narodnog pozorišta, dobro poznat vojvođanskoj publici, Ana Petrovićkao Dona Elvira, sopran, solistkinja koju pamtimo iz opera Čarobna frulai Ljubavni napitaku Madlenianumu, Mihailo Šljivićkao Komendatore, bas koga publika Madlenianuma poznaje upravo iz opera namenjenih mlađoj publici, a koji veoma uspešno gradi karijeru u Italiji. Dirigent je Dijana Cvetković,pojavljuju se i sledeći solisti: Snežana Savičić Sekulić kao Dona Ana, njegova kći, Marko Živkovićkao Don Otavio, njen verenik, Dragoljub Bajić, kao Leporelo, sluga Don Đovanija, Marko Pantelićkao Mazeto, mladi seljak i Sofija Pižuricakao Cerlina, njegova nevesta, uz hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Opera Ljubavni napitak Gaetana Donicetija deo je programa Madlenianuma namenjenih  mladima, koji je pokrenut 2013. godine sa željom da stvaramo operski podmladak, buduće ljubitelje operske umetnosti. Opera se izvodi na srpskom jeziku, u skraćenoj verziji i uz klavirsku pratnju, a karte su zbog popularizacije opera besplatne.

Ljubavni napitak je komična opera satkana od priče o radosti, ljubomori, zaljubljenosti, igri, pre svega ljubavi. Prelepa Adina čita priču o čudesnom napitku koji rešava sve ljubavne probleme i mladi Nemorino u tome vidi način da se Adina napokon zaljubi u njega. Dolazak doktora Duklamare u selo događa se u pravom trenutku. Nemorino od njega otkupljuje ljubavni napitak i time započinje niz smešnih i interesantnih dešavanja koja pokazuju šta je sve zaljubljena osoba spremna da učini. Na kraju, najvažnije je upoznati pravu ljubav, pronaći prave vrednosti u životu i potvrditi da život ima smisla jedino ako ga delimo sa osobom koju volimo. Režija i dramatizacija Tadija Miletić, klavirska pratnja Dragana Anđelić Bunjac

Madlenianum već više od deset godina obeležava Evropske operske dane, jednu od najeminentnijih operskih dešavanja koje obeležava na stotine operskih kuća širom Evrope! Ove godine kao jedan od programa pripremili smo poseban interaktivan program koji uključuje Muzičko-dramsku radionicu Opere i teatra Madlenianum pod rukovodstvom Tadije Miletića i Ane Radivojević Zdravković. Mladi operski umetnici će pre početka predstave Ljubavni napitaku foajeu i na pjaceti ispred pozorišta imati javni čas na kojem će učestvovati i publika, a sve u cilju promocije i prezentacije operskog stvaralaštva i dramske umetnosti.

Evropski operski dani su zajednička inicijativa Opera Europa i RESEO, u saradnji sa Réunion des Opéras Francuska, Opera XXI Španija, NOCC UK, OMTF UK, OperaNorge Norveška i AMT Rusija.

OperaVision je besplatna platforma za strimovanje koju vodi Opera Europa u saradnji sa 30 pozorišta iz 18 zemalja i podržana je od strane programa Evropske Unije i programa Kreativna Evropa. Film Madlenianum Proslava 4 veka opereje postavljen na platformu kao najbolja promocija proslave ovog vrednog jubileja, a sada će moći da ga vide i posetioci YouTube kanala Madlenianuma. Za više informacija posetite www.operavision.eu.

OnStage2018 slavi ulogu svojom izvedbom umetnosti u evropskom kulturnom nasleđu; Ovde pogledajte kalendar izvođenja umetničkih događaja koji doprinose obogaćivanju našeg kulturnog nasleđa www.onstage2018.eu.