PLAKAT

Mjuzikl za decu Tesla i bitka na Magnetnom polju

 

Mjuzikl za decu „Tesla i bitka na Magnetnom polju“, Nebojše Romčevića i Leontine Vukomanović, u režiji Đorđa Makarevića, a po ideji Branislava Brkića, biće premijerno izveden u četvrtak, 1. decembra u 18 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovaj projekat pod pokrivetljstvom je Grada Begrada – Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda, a u produkciji Dečjeg kulturnog centra Beograd. Svoje dalje izvođenje mjuzikl će nastaviti na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta od janura 2017. godine.

“U godini jubileja – sto šezdeset godina od rođenja Nikole Tesle, Dečji kulturni centar Beograd, potrudio se da obogati svoje programe pravom muzičko – scenskom poslasticom, mjuziklom za decu, pisca Nebojše Romčevića i kompozitorke Leontine Vukomanović. U tome smo imali svesrdnu pomoć Grada Begrada – Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda, kao i prijatelja naše dece, brenda Tesla i brenda Srećna planeta. U skladu sa značajem i veličinom ovog zahtevnog projekta, Narodno pozorište u Beogradu, pokazalo se kao idealan partner u ovoj važnoj misiji.

Na putu osmišljavanja jednog ovakvog mjuzikla, vodili smo se brojnim dečjim pitanjima, nedoumicama i strahovima. Glavna junakinja, devojčica Luna, vodi život u dvadeset prvom veku, okružena izumima koji ne bi postojali da nije bilo Nikole Tesle. Njen najveći strah bio je strah od buke Groma.

Da li je Tesla razumeo jezik gromova? Da li je izumeo ne samo dvadeseti, nego i čitav dvadesetprvi vek? Da li je Teslina strategija mira – inspiracija za generacije koje dolaze? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja, naći ćete u prvom mjuziklu za decu “Tesla i bitka na Magnetnom polju”, u kome Tesla i devojčica Luna pomažu Gromu i Aparatima da oslobode maleni narod Elektrona, iz kandži pohlepne vladarke Jednosmerne struje – Alave.

Da li će Alava, pored svega što ima, poželeti i drugaricu, ili će sačuvati Jednosmerno carstvo? Otkrićemo u čudesnom muzičkom putovanju po zemlji Elektropiji, u potrazi za porobljenim Elektronima. Samo jedan slobodan Elektron dovoljan je da pokrene lančanu reakciju, a ishod bitke na Magnetnom polju, do kraja će biti neizvestan.” –  Nebojša Romčević Leontina Vukomanović