Nebojša Dugalić kao Milanković

Premijera Milankovića

Biografska muzička drama „Milanković“, pisca Vasilije Antonijević, a u režiji  Aleksandra Nikolića, premijerno će biti izvedena u subotu, 23. novembra u 19:30h u Operi i teatru „Madlenianum“. Muziku za predstavu je radila Vera Milanković, a kostim Kosta Bunuševac. Reprize muzičke drame su 29. novembara, 9. i 23. decembra na Velikoj sceni Madlenianuma.

Veliki srpski naučnik Milutin Milanković, nepravedno zapostavljen u domaćoj javnosti, biće tema najnovije prmijere u Operi i teatru „Madlenianum“. Od 23. novembra, u posebno adaptiranom prostoru Velike scene pozorišta u koji će se smestiti i publika, biće izvođena biografska muzička drama „Milanković“, pisca Vasilije Antonijević i kompozitora Vere Milanković (potomka iste porodice iz koje je i Milutin).

Pisac Vasilija Antonijević rođena je 1992. godine u Vranju, studira dramaturgijuna Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Milanković je njen prvi dramski tekst koji se postavlja u profesionalnom pozorištu.

U režiji Aleksandra Nikolića publika će moći da vidi Nebojšu Dugalića u naslovnoj ulozi, a pored njega još i glumce Dubravku Kovjanić i Andriju Daničića, kao i kompozitora Veru Milanković kao pijanistu. Dugalić, Kovjanić i Daničić će osim svoje glumačke virtuoznosti publici predstaviti i svoj vokalni i instrumentalni muzički dar. Ovaj intrigantan komad sa elementima fantastike u vizuelnom smislu će oblikovati Kosta Bunuševac, istovremeno kao scenograf i kostimograf.

“Milanković je došao do izuzetnih otkića u oblasti nebeske mehanike, postao član Srpske akademije nauka i umetnosti, mnogo doprineo ugledu srpske nauke u svetu (postavši i najcitiraniji srpski naučnik), ali se u oblasima umetnosti premalo govorilo o njegovoj vanserijskoj ličnosti. Predstava „Milanković“ Opere i teatra „Madlenianum“ daće svoj doprinos ispravljanju te nepravde i približavanju ličnosti Milutina Milankovića svojoj publici”, povodom premijere “Milankovića”, poručuju iz Madlenianuma.