Edip foto Nebojsa Babic 14
Edip, foto: Nebojša Babić

PEDESETO IZVOĐENJE EDIPA U JDP

Predstava Edip po Sofoklu u režiji slovenačkog reditelja Vita Taufera, u ponedeljak 19. februara biće izvedena pedeseti put na matičnoj sceni.

U tragediji o Edipu, koja je premijerno izvedena 17. septembra 2022. godine na Sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, igraju Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić, Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević, Veljko Stevanović i Marko Radojević (pevač).

U predstavi učestvuju i muzičari Darko Golić (kontrabas) i Luka Lopičić (harmonika). Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, a autori muzike su Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!.

Predstava Edip je sa velikim uspehom gostovala na jubilarnom desetom Interancionalnom teatarskom festivalu „Mitem” u Budimpešti, zagrebačkom ZKM-u, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Slovenskom narodnom gledališču Drama u Ljubljani, a uskoro je očekuje učešće na festivalu u Rijeci i gostovanje u Portu.

Na 28. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu Edip je proglašen najboljom predstavom festivala, Milan Marić je dobitnik „Ardaliona” za najbolju mušku ulogu a Marija Marković Milojev za najbolji kostim.