Kaspar 02 foto Nebojsa Babic

JDP: Premijera predstave „Kaspar“ Petera Handkea

Premijera predstave „Kaspar“, Petera Handkea, u režiji Miloša, Lolića biće održana u petak 12. marta u 19h na Sceni „Ljuba Tadić“. 

Peter Handke, koji je svoju reputaciju stekao pišući za pozorište, jedan je od najznačajnijih evropskih i svetskih savremenih pisaca. Autor je velikog broja romana, eseja, drama, scenarija i dobitnik značajnih austrijskih, nemačkih i međunarodnih priznanja: „Franc Kafka“, „Georg Bihner“ (koju je vratio),  „Hajnrih Hajne“, „Tomas Man“, „Nestroj“… Godine 2019. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Kaspar 03 foto Nebojsa Babic

O Hendkeovom komadu “Kaspar” koji je postavljen na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, reditelj Miloš Lolić, kaže:

“Koliko god bilo tipično antidramsko delo, Kaspar je najpre dramatizovani mit, sa glavnim junakom po kom drama čak nosi naslov. Autor nas vraća na antički izvor, a istu stvar čini i sa ostalim likovima to jest glasovima, koji su tu da nas podsete na antički hor. Izazovno za postavku, ali izazovno i za čitanje, čak bezobrazno teorijski, jer paralelno dok se do degradacije ruši svako dramsko, ono se istovremeno ustoličuje kroz nezaustavljiv govor, potvrđuje se da je dramsko pre svega oduvek i zanavek samo o govoru.” 

U predstavi igraju Miodrag Dragičević, Nikola Rakočević, Anđelka Simić, Sanja Marković, Petar Benčina u alternaciji sa Radovanom Vujićem i Miloš Samolov.

foto: Nebojša Babić