Marijana Kolaric i Maja Gojkovic foto Dario Konstatinovic
Marijana Kolarić i Maja Gojković, foto: Dario Konstatinović

Muzej savremene umetnosti obeležava Sretenje izložbom „NADEŽDA PETROVIĆ – Boje života“

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je u Muzeju savremene umetnosti izložbu „NADEŽDA PETROVIĆ – Boje života“ priređenu u okviru zvaničnog obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije i tom prilikom istakla da je kultura srž i ključno izvorište nacionalnog i državnog identiteta, a da su u ustanovama kulture širom naše zemlje organizovani događaji u čast velikog državnog praznika.

„Širom naše zemlje u ustanovama kulture danas će biti organizovani događaji u čast velikog državnog praznika. I time, kao i brojnim drugim manifestacijama, želimo da istaknemo koliko je važno da ovaj veliki dan obeležimo u svečanoj atmosferi i uz što veće učešće građana i institucija“, poručila je Gojković.

Gojković je istakla da je kultura srž i ključno izvorište nacionalnog i državnog identiteta, i samim tim neraskidivo povezana sa velikim datumima iz naše slavne i bogate istorije i da je zato prirodno da obeležavanje Sretenja otpočne nizom izložbi i kulturnim sadržajima posvećenim slavljenju državnosti Srbije i kulturnom blagu naše zemlje.

Dodala je da upravo izložba u Muzeju savremene umetnosti na najbolji način povezuje kulturu i ljubav prema otadžbini i da Nadežda Petrović spada među najznamenitija obeležja naše kulture a istovremeno je simbol rodoljublja i ogromne požrtvovanosti za svoj narod i državu.

„Čuvajući na Dan državnosti uspomenu na naše velike umetnike, ne samo da doprinosimo afirmaciji bogatog kulturnog nasleđa, već i ističemo važnost nacionalnog identiteta i njegovog jačanja u vremenu koje teži da poništi mnoge tradicionalne vrednosti. Sigurna sam da bi Nadežda Petrović bila izuzetno ponosna da je danas s nama“, poručila je Maja Gojković i čestitala Dan državnosti Republike Srbije.

Marijana Kolarić, direktorka MSUB, o stvaralaštvu Nadežde Petrović je rekla: „Zajednički imenitelj za njeno slikarstvo koje i danas svi prepoznaju je snaga boje i gesta, kao i lični stavovi i život, koji su obojili predele i ljude srpskog podneblja sa kojeg je potekla. Njen pristup slikarstvu može se pripisati školovanju u Minhenu i boravcima u Parizu i Italiji, ali i konstantnom vraćanju voljenoj Srbiji, što će se reflektovati kroz teme koje nose predznak nacionalnog. Sa vremenske distance duže od jednog veka, umetnost i ličnost Nadežde Petrović može se sagledati kao pionirski poduhvat žene koja se gotovo u svemu čime se bavila istakla kao predvodnica, bilo da je u pitanju polje slikarstva, fotografije, likovne kritike, ženske emancipacije, borkinje za ženska prava ili polje društveno-političkih pitanja, u periodu istorijskih i umetničkih previranja sa početka 20. veka“.

Izložba „NADEŽDA PETROVIĆ – Boje života“ predstavlja jedan mogući pogled na značajan opus Nadeždinog slikarstva u kojem dominiraju svi žanrovi, od pejzaža, portreta, aktova i figuralnih kompozicija, nastalih tokom različitih umetničkih perioda njenog stvaralaštva, s ciljem upoznavanja publike sa manjim segmentom njenog celokupnog opusa, većinom delima koja čine deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ali i pojedinim delima iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske, Novi Sad i Muzeja Jugoslavije. Kustoskinja izložbe je mr Mišela Blanuša. 

Ulaz na izložbu besplatan je za sve posetioce u danima obeležavanja praznika 14, 15. i 16. februara.

Muzej savremene umetnosti se zahvaljuje na pozajmici dela: Muzeju grada Beograda, Galeriji matice srpske, Novi Sad i Muzeju Jugoslavije; dozvoli za korišćenje i reprodukovanje dokumentarnog materijala: Milošu Kolaržu i Radio televiziji Srbije.