Screen Shot 2018 05 11 at 12.24.19

Majske izložbe u KCB-u otvorene

Galerija Artget, Likovna galerija i Galerija Podroom, otvorene su svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom su zatvorene.

Galerija Artget 

10 – 31. 5.2018.

1 NA 1
Kustosi: Umetnici
Ivan Manojlović: Nikola Radić Lucati
Jelena Matić: Iva Kontić i Maja Maksimović
Andrea Palašti: Slobodan Šušnjević
Ana Panić: Andrej Đerković
Slađana Petrović Varagić: Stefana Savić

U osnovi ovog kustoskog procesa je igra. Kao i svaka igra tako i ova ima svoja pravila i
ograničenja. Poštovanje pravila igri daje strukturu, ali omogućava i njihovo kršenje. Pravila ove igre su dosta jednostavna: jedan kustos, jedan umetnik i jedan zid. Ovo formalno pravilo prati i jedno tematsko – izabrani umetnik odnosno njen ili njegov rad treba da se oslanja, ilustruje, pokreće neki od aktuelnih društvenih problema. Izložba-igra
polazi od pretpostavke da se u današnjem svetu revolucije sprovode svakodnevno – politički, društveno i tehnološki i da se procesima digitalne produkcije, aproprijacije, prikazivanja i distribucije slike istovremeno beleže i izazivaju društvene promene. Društvene i političke transformacije koje su se dogodile u poslednjih nekoliko godina ne bi bile moguće bez te revolucije koja je zahvatila fotografsku sliku.
Iz uvodnog teksta Ivana Manojlovića

Likovna galerija

10 – 31.5.2018.

BINA 2018 u Kulturnom centru Beograda

(1) Izložba LISABON NASTUPA
Koncept i organizacija: Lisabonski trijenale arhitekture, Portugal

(2) NAGRADE I KONKURSI 2017–2018
Urednik: DAB, BINA

BINA 2018
OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA je tema  13. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, koja će se održati  u periodu  od 10. do 31. maja. Tema je posvećena komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju.
U okviru programa BINA 2018, predstavljamo dve postavke  u Likovnoj galeriji.

LISABON NASTUPA / LISBON ACTS
Tokom decenije od kada  je nastalo Lisabonsko trijenale arhitekture (2007–2017) ovaj drevni grad je bio scena kontinuirane ideološke, društvene, ekonomske i graditeljske promene. Grad je više od pasivnog prostora, scenografije, grad je akter i zato – LISABON NASTUPA.
Grad je istovremeno i objekat i subjekat metamorfoze. Stanovnici zahtevaju promene u urbanom miljeu, kako bi ga prilagodili stalno promenljivoj životnoj svakodnevici, dok istovremeno, urbano tkivo menja svoje stanovnike. Lisabon zahteva snalažljivost, kreativnost, prilagodljivost i duh saradnje.  Arhitekte imaju glavnu ulogu u drami u kojoj ih ovaj grad pun paradoksa izaziva i u istoj meri, inspiriše.
Na izložbi je predstavljeno šest studija koji su nastali i izveli svoje prve značajne radove upravo u ovoj ključnoj deceniji urbane transformacije – šest studija koji su oblikovali Lisabon u meri u kojoj je i grad oblikovao njih. Iz opusa izabranih arhitektonskih studija izabrano je šest prostora koji su poslužili kao scenografija za dramu lisabonskog života, dok je lokalni pisac napisao scenario za film koji je povezujući element ove multidisciplinarne izložbe.
Učesnici: Studio aspa, Studio Barbas Lopes Architects, Studio can ran, Studio Miguel Marcelino, Studio PLCO Architects, Studio site specific, architecture
Film:  LISABON NASTUPA
Pedro Kabelejra – režiser, Patrisija Portela – scenarista, Katarina Boteljo – fotografija
Izložba se premijerno prikazuje u Beogradu u okviru BINA 2018.

(2) NAGRADE I KONKURSI 2017–2018
Pregledi godišnjih aktivnosti na polju arhitekturu u periodu kroz dve postavke:  Godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonski i urbanistički konkursi stalni su programski segment Beogradske internacionalne nedelje arhitekture. Prva prikazuje godišnje nagrade za arhitekturu koje dodeljuje više institucija za realizovane objekte, dok druga pruža uvid u nagrađene konkursne projekte u organizaciji i/ili u saradnji sa strukovnim udruženjima Društvom arhitekata Beograda i Udruženjem arhitekata Srbije.

Galerija Podroom, Trg republike 5

10 – 31.5.2018.

MECCANICISMO / MEHANICIZAM

Fabricio Belomo

Kustos: Mario Margani

Povodom svoje prve samostalne izložbe u Srbiji, Fabricio Belomo sprovodi istraživanje o ulozi i uticaju mehaničkih sredstava na razvoj i opstajanje mehanističke misli u savremenom društvu. Instalacija u Galeriji Podruom u Kulturnom centru Beograda predstavlja najnovije filmove i odabrane video radove nastale u poslednjih deset godina, posmatrane u svetlu kritičke putanje koju Belomo skicira svojim umetničkim i književnim digresijama u oblasti arhitekture i proučavanja materijalne kulture.

Mehanicistički način mišljenja je kamen temeljac modernosti od doba Dekarta i Hobsa. Oblikovao je industrijsku revoluciju i prožima savremena dostignuća na polju informacione tehnologije i sistema kontrole. Mehanizmi i alati kroz koje se otkriva za mnoge danas ostaju nevidljivi i neodređeni. Ipak, izgleda da su oni svakako najmoćnija sredstva za oblikovanje iskustva stvarnosti. Mreže, prikazivanje prostora kroz tačke nestajanja, kartezijanski koordinatni sistemi, kodiranje i šifrovanje: svi ti alati podstiču tehnološki razvoj i određuju odnos pojedinca sa okruženjem, prilagođavajući ga i formatizujući, pomoću filtera, interfejsa i kalibracija, tako da bude juzer-frendli iskustvo. Nesumnjivo je slika generisana široko rasprostranjenom upotrebom sredstava fotografske reprodukcije – mehaničke ili digitalne – postala ključna kao sredstvo za doživljavanje, razumevanje i stvaranje stvarnosti.

Belomo se bavi ovim pitanjima kroz performanse, instalacije, filmove, video radove i eseje. Primenjuje metod istraživača slike kako bi ispitao društvene i estetičke efekte hegemonističke mehanicisčke misli u individualnom i kolektivnom odnosu prema pamćenju, urbanom prostoru, ljudskom telu i autoreprezentaciji, sa posebnim interesovanjem za tehniku i tehnološku opremu koja obezbeđuje ispitivanje i arhiviranje stvarnog.

Projekat su podržali Nctm e l’arte, Apulia Film Commission, ECF European Cultural Foundation, Istituto Italiano di Cultura Belgrado.

Fabricio Belomo (* 1982 Bari, Italija) vrši istraživanja na raznorodan i multidisciplinaran način. Izlagao je u Italiji i inostranstvu na samostalnim i kolektivnim izložbama, učestvovao u javnim projektima, filmskim festivalima i prezentacijama, među kojima: Talent Prize MACRO (Rim), plat(t)form 2015 Fotomuseum Winterthur (Cirih), Double Feature Tirana Art Lab (Tirana), ArtAround MuFoCo Cinisello Balsamo (Milano); 2004-2014 10 anni del museo di fotografia contemporanea, Trijenale u Milanu, Un minuto prima, Fondazione Forma (Milano); Objet Perdù e Giovane Fotografia di Ricerca in Puglia, Fondazione Museo Pino Pascali (Polinjano a Mare); Progetto Memoria Fondazione Apulia Film Commission (Bari-Tirana); Videominuto Pop e Byob Museo Pecci (Prato – Milano), Video.it Fondazione Merz (Torino), Camera con Vista – Incontri di Fotografia GAMEC (Bergamo), 55° Festival dei Popoli di Firenze, 34e Cinemed – festival international du cinéma méditerranéen de Montpellier.