jelena jelaca

Galerija X Vitamin obeležava godišnjicu  izložbom Jelene Jelače

Galerija X Vitamin obeležava šest godina od osnivanja, izložbom Jelene Jelače „The Truth is Shaped in the Darkness“ u petak, 22. decembra u 19 časova. Kao i svake godine do sada, galerija predstavlja na svom jubileju radove autora koje zastupa. Saradnja sa Jelenom Jelačnom datira od osnivanja a ovo je prva Jelenina samostalna izložba u galeriji X Vitamin.

Specifičan pristup u kome se perspektiva posmatrača i učesnika na fantastičan način prepliću, kao i dokumentarni karakter pojedinih serija učinila je dela Jelene Jelače nezaboravnim ne samo u krugu poznavalaca i ljubitelja umetnosti, već i šire publike. Duboko promišljanje ljudske psihe i međusobnih odnosa u različitim kontekstima uspeva da prikaže na snažan i istovremeno pitak način tako da uvek želite još kako u pogledu narativa tako i izdašne likovnosti.

Na izložbi u X Vitamin galeriji biće prikazano jedno monumentalno delo, koje predstavlja istovremeno sublimaciju dosadašnje prakse ali otvara i novo polje u radu Jelene Jelače. 

Tokom proteklih godinu dana delo nastaje kao refleksija umetnice na aktuelna stanja stvari kojima svedočimo, dok formatom i kompleksnošću  prevazilazi njena dosadašnja ostvarenja, a publici nudi uzbudljivo iskustvo koje se graniči sa transcedentnim. Pregršt karaktera realnih i fantastičnih gusto ispunjava gotovo čitavu površinu platna potvrđujući Jelenin osećaj za dramaturgiju slike.

Svoje istorijske reference delo pronalazi u motivu gozbi koje su od srednjeg veka, preko renesanse do primera iz modernog i savremenog doba predstavljale okupljanja oko zajedničkog dobra. Na mnogo načina ovo delo i ova izložba nudi konkretna pitanja na simboličan način.

U dosadašnjem radu Jelene Jelače izdvajamo nekoliko serija slika: „Meksiko“, „Dnevnik kretanja“, „Kretati se mora“, „Paralelna realnost“ i „Kino oko“ kroz koje dosledno oblikuje i gradi svoj izraz.