NEN 2652

Multimedijalnom izložbom u Silosima na Dorćolu započet L’Oreal Fashion Week

Multimedijalnom izložbom, započet je L’Oreal Fashion Week, 50. izdanje Beogradske nedelje mode u petak 4. novembra u jedinstvenom prostoru Silosa na Dorćolu.

Posetioci su u specijalno dizajniranim sobama mogli da vide deo bogate istorije Belgrade Fashion Week-a i najznačajnije aspekte ove već 26 godina duge manifestacije, koja je ujedno bila i prva nedelja mode u istočnoj Evropi. Brojni akteri i ljubitelji mode, influenseri,novinari i prijatelji Modnog Studija Click su došli da se prisete blistavih trenutaka ove manifestacije i uživali su do kasno u noć u atraktivnoj postavci i dobrom DJ setu Nadežde Dimitrijević.

Izložba prezentuje razne aspekte BFWa, od autorskog modnog dizajna, preko Fashion Incubatora koji je iznedrio mlade talente, pa sve do humanitarnog i društveno-odgovornog aspekta BFWa, kao i aktivnosti iza scene koje je BFW sprovodio kako bi izgradio platformu za modne profesionalce, kako mlade talente, tako i ostvarene dizajnere i domaće brendove.

Postavljena u osam soba ova retrospektivna izložba podsetiće nas na put koji je BFW prošao od prvog izdanja 1996-a i značajnih promene na modnoj sceni kojima je doprineo, ali poslužiće i kao inspiracija za novu generaciju koja tek treba da se upozna sa bogatom zaostavštinom srpske modne scene.

Autorska moda je jedna of nosećih stubova Belgrade Fashion Week-a, a promocija autorskog dizajna i podrška modnim preduzetnicima jedna je od najvažnijih ciljeva od osnivanja BFW-a

Impresivna činjenica je da je za 26 godina, koliko se Fashion Week održava, više od 1.100 dizajnera imalo priliku da njihove kreacije budu viđene na programima BFW-a, dok je za mnoge od njih upravo BFW bila prilika da njihovi radovi prvi put budu prikazani pred publikom. Platforma koju je BFW izgradio, i koju duže od dve decenije brižljivo neguje, rezultirala je upravo transformacijom i značajnim unapređivanjem autorske modne scene; jedan od najjasnijih primera je da danas Beograd broji preko 50 radnji autorskog modnog dizajna, dok su pre osnivanja BFW-a u Beogradu postojale samo 2. Pored toga, prodaja autorskih odevnih komada postala je vrlo uspešna preduzetnička grana za veliki broj mladih i samostalnih dizajnera, što je pre dve decenije bio samo daleki san.

Belgrade Fashion Week od svog početka nalazi načine da podrži mlade dizajnere i doprinese građenju njihovih karijera. Primer za to su različiti programi i platforme koje je BFW sprovodio od svojih prvih izdanja – od programa „Nove tendecije” i „Novi dizajneri” u 90-im, preko konkursa „B Future”, do projekta „Fashion Incubator”, koji se ostvaruje u okviru Udruženja dizajnera „BFW Design Collective” od 2014. godine.

BFW i kulturno nasleđe. Modno stvaralaštvo je savremeni kulturni izraz jednog društva, sredstvo kulturne razmene i dijaloga – imajući to u vidu, sa sigurnošću možemo reći da je Belgrade Fashion Week značajno doprineo očuvanju, obogaćivanju ali i međunarodnoj promociji srpskog kulturnog nasleđa kao i srpskog modnog dizajna.

Saradnja Belgrade Fashion Week-a sa Etnografskim muzejom, ustanovom koja povezuje prošlost i sadašnjost svojom raznovrsnom delatnošću, jedan je od značajnijih projekata koji se bavi očuvanjem srpskog kulturnog nasleđa, kao i njegovom promocijom. Neke od najznačajnih projekata su: „Zubun 2010 – srpski folklor u savremenom modnom dizajnu”, “Stari zanati za novo doba” (2012), „Savremen život kulturnog nasleđa” (2016) „Beli dan” (2020)…

Pored materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, BFW nije propustio ni da posveti izložbe ličnostima koje su na značajan način doprineli srpskoj kulturnoj baštini i modnoj sceni i time izgradi kulturu sećanja na one ljude čiji je rad doprineo bogaćenju kulturne baštine. Neki od ličnosti kojima je BFW odao počast bili su: Aleksandar Joksimović – najznačajnijih dizajnera posleratne ere; Mirjana Marić -: jedna od istaknutih dizajnerki 70. i 80. godina; Anđelka Slijepčević – legendarna profesorka i osnivačica katedre za savremeno odevanje na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Sastavni deo Belgrade Fashion Week-a su i humanitarne akcije i društveno odgovorni programi kojih je realizovano preko 50. Smatramo da je uloga svih nas da doprinesemo izgradnji sveta u kakvom želimo da živimo i da damo doprinos projektima i akcijama koji se bore za plemenite ciljeve.

Belgrade Fashion Week je organizovao nekoliko humanitarnih revija, na kojima su dizajneri, članovi i članice BFW Design Collectiv-a, prikazivali su svoje modele koje su nosile poznate ličnosti; poput: „Žene heroji” – revija posvećena ženama koje se bore sa rakom dojke i „Produži život. Oboji u crveno” revija, osmišljena od strane Modnog studia Click i Hemofarm fondacije, koja je za cilj imala promociju dve važne kampanje – podizanje svesti o važnosti doniranja organa kao i akcijama za prevenciju bolesti srca.

Pored humantiranih revija, BFW je organizovao i druge akcije poput „Dan održive mode” – pratećeg programa BFWa koji za cilj ima podizanje svesti o ekološkim praksama i etičkim normama poslovanja u modnoj i trekstilnoj industriji, ujedno je ovaj program omogućio prikazivanje radova dizajnera koji koriste ekološki pristup pri izradi svojih komada i u svojim kolekcijama slede principe održive mode.

Belgrade Fashion Week nije samo revijski program, već je skup više programa koji su pripremljeni tako da pokrivaju što više kreativnih disciplina. Koncipirani kao „BFW Shorties” na izložbi su prikazani isečci iz arhive i video dokumentacije Belgrade Fashion Week-a, koji demonstriraju koliko se uspešno realizuje najvažnija modna manifestacija u Srbiji. Prikazani su primeri atraktivnih revija, nesvakidašnjih scenskih rešenja, izvanrednih rezultata umetničkog pristupa produkciji događaja, spektakularnih scenskih nastupa, zanimljivih tema i inspiracija koje su izgradile domaću modnu istoriju, legendarnih manekena i drugih trenutaka koji su obeležili Belgrade Fashion Week u prethodnih 49. izdanja i oblikovali domaću modnu scenu.

BFW je tokom svih ovih godina trajanja posebnu pažnju poklanjao radu na publikacijama sa željom da se modna kritika kod nas razvija na pravi način. U segmentu pod imenom „Biblioteka” su i primeri štampanih materijala koji prate svaki Belgrade Fashion Week – od programa, kataloga, biltena, BFW News-a, promotivnih materijala i newslettera – gde posetioci izložbe imaju priliku da vide kako su se propratni materijali razvijali tokom istorije BFW-a, a neki od dokumenata mogu i da ponesu kući.

Za 26 godina koliko se BFW održava, na manifestaciji se predstavilo oko 1.500 dizajnera, na 1.100 revija, na kojima je šetalo više od 10.000 manekena, koju je pratilo preko pola miliona gledalaca. Pored navedenog, izložba želi da oda čast svim ljudima koji su svojim radom doprineli izgradnji kulturne baštine u kojoj moda i modni profesionalci imaju zasluženo mesto.

Izložba će biti otvorena do 20. novembra, petkom i subotom od 18 do 21, nedeljom od 12 do 21 čas. Biće organizovano i vođenje kroz izložbu od strane Nenada Radujevića, osnivača i direktora Belgrade Fashion Week-a.

U utorak 8. novembra mnogi dizajneri koji su uz ovu smotru mode počeli, rasli, oblikovali se i postali prepoznatljivi će na Reviji svečanog otvaranja LOreal Fashion Week-a predstaviti svoje viđenje teme Fashion is art. Biće ovo i svojevrstan presek srpske modne scene, jer će se na reviji predstaviti 80tak prepoznatljivih modnih imena od 90tih do danas.