PIGMALION poziv

Radovi umetnika iz regiona “Oživljena lepota”

Izložba radova umetnika iz regiona “Oživljena lepota”, izbor iz kolekcije Pigmalion porodice Čuk, otvara se u sredu 13. decembra 2023. u 19 časova u Galeriji RTS, Takovska 10.

Na otvaranju će govoriti dr Marija Pavlović, član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS i autor izložbe Nebojša Savović Nes.

O oživljavanju Pigmaliona ispisana je legenda. Kolekciju ovog imena ispisuju dela savremenih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije. Neki od njih uveliko slikaju nebeskim prostorom, drugi su u najzrelijim godinama, ima i onih koji se probijaju u ostavljanju tragova.

Očigledno je da vlasniku Pigmaliona Gorazdu Čuku i njegovoj porodici mnoge raznolikosti ne smetaju: različite generacije umetnika, različita podneblja gde stvaraju, obilje poetika, stilova, tehnika…

Kolekciju Pigmalion ispisuju prepoznatljivi i vrednovani rukopisi svakog pojedinca u višegodišnjem istraživanju onoga što zavređuje otkup ili je nastalo u ozbiljno organizovanoj koloniji.

Poslednjih godina umetnici gostoljublje osećaju na jugu Srbije u ljubičastom lavandom obojenom pejzažu živopisnog sela Tamnjanica.

Izložba će biti otvorena do 27. januara 2024.

Radno vreme Galerije: radnim danima od 14 do 20 časova, vikendom od 10 do 15.