Mina Delic Devojka sa bisernom mindusom e1421061535591

Nove izložbe u KCB-u

Novu izložbenu sezonu Kulturni centar Beograda započinje u utorak 13. januara u 19.00 sati trima različitim postavkama u svojim galerijskim prostorima. Sve izložbe su otvorene za publiku do 31. januara, a radno vreme galerija je od 12 do 20 sati, osim nedeljom.

Tradicionalno u januaru u Likovnoj galeriji KCB-a predstavljamo izložbu Kritičari su izabrali 2015 i projekat Izložba u kojem učestvuju: Izvanredni Bob, Nemanja Nikolić, Zlatko Stojilović, Petokraka, Slobodan Stošić, Saša Tkačenko, Mariela Cvetić, Jelena Stojanović.

Izložba Kritičari su izabrali se više od četiri decenije održava u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Od 2001. godine ova izložba je, u koncepcijskom smislu, modifikovana u autorsku izložbu laureata nagrade „Lazar Trifunović’. Jelena Stojanović je dobitnica nagrade „Lazar Trifunović’ za 2012. godinu. Projekat IzloŠba polazi od rada teoretičara i umetnika Leonida Šejke (1932-1970), čija je praksa izmeštala umetničku produkciju van galerije, muzejskog prostora, potvrđujući centralnost urbanog iskustva kao neraskidivi deo svakodnevice. Učesnici u projektu su grupa arhitekata, dramaturga, likovnih umetnika, istoričara umetnosti veoma različitih stremljenja i posve neusaglašenih interesovanja.

 U galeriji Artget, takođe, tradicionalno u januaru se održava Finale konkursa za 2014. godinu časopisa ReFoto na temu Autoportret. Tokom 2014. godine u pet izdanja časopisa ReFoto objavljeno je 134 fotografija koje su ušle u uži izbor. Na konkursu je učestvovalo 376 autora iz zemlje i regiona koji su poslali 1.370 fotografija. Žiri u sastavu: Milan Živković – glavni i odgovorni urednik časopisa ReFoto, Ivana Tomanović – izvršni urednik časopisa ReFoto, Đorđe Odanović – redovni profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Gordana Hajinović – član ULUPUDS-a i Goran Micevski – umetnik fotograf izabrali su pedesetak fotografija za izložbu u galeriji Artget i nagradili tri najbolje.

U galeriji Podroom gostuje multimedijalna izložba Bili smo heroji, Balinta Sombatija istаknutog i mеđunаrоdnо priznаtog umetnika, prеdstаvnika „nоvе umеtničkе prаksе“, kоја sе pојаvilа u Јugоslаviјi šesdesetih godina 20. veka. Izložba Bili smo heroji je bila postavljena u Modernoj galeriji „Likovni Susret’ Subotica tokom septembra-decembra 2014. i to će biti prvo Sombatijevo samostalno predstavljanje u Kulturnom Centru Beograda. Reč je retrospektivnoj izložbi političkih radova s početka sedamdesetih minulog veka do najnovijih instalacija koje su rađene specijalno za ovu izložbu.