Marija Baskirceva Bozidar Karadjordjevic e1421186062800

U traganju za tišinom – Božidar Karađorđević

U Kući kralja Petra Prvog,  u toku je dokumentarna izložba “U traganju za tišinom – Božidar Karađorđević kao umetnik i putopisac novoga doba”. Autor izložbe je mr Lidija Jakšić, a  saradnik na projektu je dr Jelena Todorović.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 20. januara 2015. godine, radnim danima od 12 do 18 časova i subotom od 10 do 14 časova.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

[su_box title=”Knez Božidar Karađorđević”] Knez Božidar Karađorđević (1862 – 1908.) značajan evropski umetnik s kraja 19. početka 20. veka, nepravedno je zanemaren i nedovoljno poznat našoj sredini. Ova izložba ima za cilj da domaću javnost upozna sa radom i životom Božidara Karađorđevića, Karađorđevog praunuka, unuka Kapetan Miše Anastasijevića, izuzetne umetničke ličnosti, pravnika po formalnom obrazovanju, ali po opredeljenju slikara, primenjenog umetnika, zlatara, književnika, književnog i umetničkog kritičara, književnog prevodioca, novinara, putopisca, muzičara, erudite i avanturiste, uvaženog u evropskim umetničkim i mondenskim krugovima. Izložba “U traganju za tišinom” prvi put javnosti predstavlja sve segmente njegovog rada i života i omogućava da se u našoj sredini otkrije ovaj važan segment naše kulturne baštine. Kroz samu postavku, ali i niz predavanja i stručnih vođenja kroz izložbu, posetioci će imati priliku da upoznaju stvaralaštvo i život „kneza umetnika“. [/su_box]

Ilustracija: Portret Božidara Karađorđevića, rad Marije Baškircev, iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu.