Irwin
IRWIN, "Zlatni osmeh", 2003, fotografija, autor: Tomaž Gregorič

Izložba pet umetnika grupe IRWIN u Cvijeti

„NSK State – It’s a Beautiful Country” je izložba renomiranog umetničkog kolektiva IRWIN u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, kojom se u Beogradu obeležavaju četiri decenije njegovog postojanja i rada. Otvaranje je planirano u četvrtak, 7. mart u 19 časova, a trajanje do 20. aprila. IRWIN se bavi nasleđem istorije umetnosti Istočne Evrope.

Grupu IRWIN čini pet umetnika: Dušan Mandić (Ljubljana, 1954), Miran Mohar (Novo Mesto, 1958), Andrej Savski (Ljubljana, 1961), Roman Uranjek (Trbovlje, 1961-2022) i Borut Vogelnik (Kranj, 1959).

Izbor radova se oslanja na nedavno održanu retrospektivnu izložbu „Was ist Kunst IRWIN?”, prikazanu u HMKV u Dortmundu, Nemačka.

Program obuhvata stručno vođenje u saradnji sa članovima kolektiva, problematizaciju umetničkih kolektiva i udruživanja umetnika, te umetničkog nasleđa Jugoslavije, avangarde i neoavangarde na našim prostorima.

Prateći program je u subotu, 9. mart u 14 časova i predstavlja vođenje kroz izložbu i razgovor sa članovima IRWIN-a. Razgovor vodi Bojana Matejić, teoretičarka medija.

Izložba je inicirana na poziv Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i predstavlja važnu odrednicu međunarodnih i regionalnih aktivnosti Udruženja.

Grupa je osnovana 1983. godine u Ljubljani, a IRWIN je takođe bio suosnivač organizacije NSK (Neue Slowenische Kunst) i NSK Države u vremenu.

Kako pišu kustosi dortmundske izložbe Inke Arns i Thibaut de Ruyter, od 1983. godine pa sve do danas IRWIN se bavi nasleđem istorije umetnosti Istočne Evrope, a posebno ambivalencijama nasleđa istorijskih avangardi i njenih totalitarnih naslednika – drugim rečima, dijalektikom avangarde i totalitarizama.

Od devedesetih godina dvadesetog veka, grupa se koncentrisala na kritičko, ikonoklastično preispitivanje istorije umetnosti „zapadnog modernizma”, kojem su njeni članovi razigrano i zagonetno suprotstavili „retroavangardu“ „istočnog modernizma”, kažu kustosi.

„NSK State in Time” postaje relevantna država bez teritorije

Tokom dvehiljaditih, njihova „NSK State in Time” postaje relevantna država bez teritorije, koja ipak izdaje pasoše kao „potvrdu vremenskog prostora”.

„NSK State in Time” je zapravo osnovana početkom devedesetih godina dvadesetog veka. Do danas se veliki broj ljudi prijavio i dobio pasoše NSK, postajući državljanima NSK State.

Motivi korišćeni u seriji postera su pravi redimejdi

Prema Inke Arns, serija plakata „It’s a Beautiful Country” na prvi pogled je spektakularna reklamna kampanja koja promoviše turističke atrakcije NSK State in Time.

Motivi korišćeni u seriji postera su pravi redimejdi: većina motiva potiče iz poslednje velike jugoslovenske turističke reklamne kampanje, čiji je cilj bio da simbolizuje neku vrstu „jedinstva u različitosti” osamdesetih godina dvadesetog veka.

Plakati su predstavljali turističke znamenitosti jugoslovenskih republika (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija).

NSK Garda” je projekat u kojem IRWIN sarađuje sa raznim vojskama

„NSK Garda” je projekat u kojem IRWIN sarađuje sa raznim vojskama u istoimenim akcijama. Tokom njih vojnici sa Maljevičevim krstom na rukavima podižu i čuvaju zastavu „NSK State in Time”. U tom smislu, ovo zapravo nije performans, već posebna vrsta „žive slike” prave vojske koja nosi Maljevičev krst.

Umetničko društvo i vojna jedinica predstavljaju društvene strukture koje su jedna drugoj obično potpuno suprotne i veoma retko se mešaju.

Svojom akcijom IRWIN organizuje njihov susret. Kao umetnički projekat NSK država je u stvari u parazitskom odnosu sa drugim državama i to je vidljivo na ovom primeru.

IRWIN je do sada uspeo da realizuje „NSK Gardu” u Tirani, Zagrebu, Pragu, Rimu, Gracu, na Cetinju i u Prištini, Kjotu i Biškeku.

Izložbu i prateći program realizuje radna grupa ULUS-a, a podršku su pružili Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo kulture Republike Slovenije.