Meksički kodeksi uspomene i saznanja 02

Drevni meksički spisi pred beogradskom publikom

Vodeći publiku na jedinstveno putovanje kroz daleku prošlost Meksika, izložba fotografija „Meksički kodeksi: uspomene i saznanja“ biće otvorena u utorak, 19. novembra u 19 časova u Institutu Servantes u Beogradu.

Od zagonetnih pretkolonijalnih spisa preko botaničkih saznanja do društvenog uređenja, Meksički kodeksi predstavljaju jedan od najznačajnijih izvora koji nas približava drevnim kulturama sa tog područja.

Kada je 1197. godine Unesko osnovao registar „Pamćenje sveta“, među prvim upisima našli su se upravo ovi kodeksi, što dodatno govori o njihovom značaju za celo čovečanstvo. Oni se danas čuvaju u Nacionalnoj biblioteci za antropologiju i istoriju u Meksiko Sitiju, a beogradska publika moći će sa njihovim sadržajem i značajem da se upozna kroz izložbu fotografija koju organizuje Ambasada Meksika u Srbiji.

Meksičke kodekse čine 93 originalna dokumenta i 68 faksimila. Iako većina spisa potiče iz XVI veka, čak i danas mnoga društva posežu za njima kao za istorijskim izvorom, pravnom podrškom i simbolom identiteta.

Uoči otvaranja izložbe, sa početkom u 19 časova, u Svečanoj sali Instituta Servantes biće predstavljen „Osnovni navatl (astečko) – srpski rečnik“ Igora Seke, koji je objavila izdavačka kuća Prometej. Navatl, odnosno astečki jezik, bio je rasprostranjen širom Meksika sve do uništenja Astečkog carstva. Danas ga i dalje aktivno govori više od milion i po ljudi, a iz tog jezika poreklo vode neke od širom sveta rasprostanjene reči kao što su čokolada, kakao, čili, avokado…

O pomenutom rečniku ovom prilikom govoriće dr Slobodan Novokmet iz izdavačke kuće Prometej i dr Mladen Stajić, prijatelj autora. Nakon toga, izložba „Meksički kodeksi: uspomene i saznanja“ biće svečano otvorena u galeriji Instituta Servantes, uz stručno vođenje kroz postavku i nekoliko tradicionalnih meksičkih iznenađenja.

Beogradska publika moći će da pogleda izložbu do 1. decembra. Ulaz je besplatan.