Petar Pejcic Hamburg Fanny Mendelssohn Forderpreis©Christian Gotting 5 1

Violončelista Petar Pejčić: Veliki uspeh mladog muzičara iz Srbije

Violončelista Petar Pejčić osvojio je petu nagradu na prestižnom svetskom takmičenju “Kraljica Elizabeta”

Mladi violončelista iz Srbije, Petar Pejčić, ostvario je istorijski uspeh za našu zemlju i region na jednom od najprestižnijih međunarodnih muzičkih takmičenja „Kraljica Elizabeta“, osvojivši peto mesto.

Takmičenje „Kraljica Elizabeta“ jedno je od najzahtevnijih i ujedno jedno od najšire postavljenih međunarodnih takmičenja. Od svog osnivanja 1937. godine, postalo je odskočna daska za mlade violiniste, pijaniste, pevače i violončeliste na pragu međunarodne karijere. Održava se svake godine u Briselu za drugi muzički instrument (glas, klavir, violina, violončelo).

Ove godine je organizovano takmičenje za violončeliste, na kome je učestvovao srpski violončelista Petar Pejčić. Petar je bio najmlađi finalista ovog takmičenja. Petar Pejčić ima 20 godina i rođen je u Beogradu u muzičkoj porodici. Trenutno pohađa univerzitet „Felix Mendelssohn Bartholdy” u Lajpcigu u klasi profesora Peter-a Bruns-a.

Takmičenje „Kraljica Elizabeta“ je izuzetno specifično i zahtevno. Takmičari su izolovani sedam dana od svih, bez upotrebe elektronskih uređaja i pripremaju kompoziciju koju dobijaju na licu mesta, a koja se izvodi sa orkestrom u finalu. U konkurenciji od 66 takmičara iz celog sveta, Petar je ušao u 12 finalista i osvojio peto mesto. Dodeljuje se šest nagrada, a preostali dobijaju titulu laureata. Finalisti su nastupali sa Briselskom Filharmonijom i dirigentom Stephane-om Deneve-om.

Takmičenje ima za cilj, pre svega, da bude posrednik između tih mladih virtuoza i velikih svetskih muzičkih scena.

Petar Pejčić je jedini srpski izvođač koji je sa prostora Srbije i bivše SFRJ, osvojio nagradu na ovom prestižnom takmičenju. Petrov nastup u finalu možete pogledati na sledećem linku.

foto: PROMO