nextyou2 фото Каркатаг

Novi interaktivni rad umetničkog kolektiva Karkatag u Muzeju Jugoslavije u okviru manifestacije Muzeji za 10

U okviru manifestacije Muzeji za 10: Budućnost muzeja – nove ideje, nove prakse, od 12. maja u Muzeju Jugoslavije biće postavljen interaktivni rad How To Dance 2 Next You kolektiva Karkatag. Rad formalno podseća na plesne tutorijale, a sastoji se od više videa, koji će sukcesivno biti predstavljani tokom narednih meseci, i uz čiju će originalnu muziku i koreografiju posetioci moći da uvežbavaju korake na tzv. densioke poligonu, namenski osmišljenom za prostor Muzeja. Reč je o trećem i, ujedno poslednjem, segmentu umetničkog projekta pod nazivom n(ex)t y(o)u/novi revizionizam koji Karkatag predstavlja u Muzeju Jugoslavije.

Projekat je nastao kao direktna reakcija na aktuelnu postavku Muzeja i deo je prakse zajedničkog promišljanja jugoslovenskog nasleđa s akterima lokalne umetničke scene, koju ova institucija kontinuirano afirmiše. Kao i prethodna dva rada, realizovana u okviru projekta next y(o)u/novi revizionizam, i ovaj se tematski oslanja na proslave Dana mladosti, održavane svakog 25. maja u socijalističkoj Jugoslaviji od 1957. do 1987. godine, a koje su se, nakon višemesečnih štafetnih trčanja, završavale masovnim sletom na stadionu JNA u okviru kojeg su izvođene složene koreografije i priređivana ceremonijalna predaja štafete Titu.

„Brišući politički aspekt ovog državnog praznika i rituala, prevodeći ga pritom na jezik savremene popularne kulture i medijske komunikacije, autori nastoje da nasleđe jugoslovenskog iskustva i ovog puta otuđe od njegovog izvornog konteksta, a sve u cilju problematizacije istih pitanja koja su prisutna i u prethodna dva rada: koji su adekvatni okviri za tumačenje i reaktuelizaciju (jugoslovenskog) nasleđa u savremenom trenutku, koja je uloga umetnosti i muzeja u njihovoj proizvodnji, kao i kakav je odnos lokalne i šire zajednice prema tom nasleđu, koje se, prema shvatanjima umetnika, različitim mehanizmima iznova reciklira i komodifikuje i na taj način neretko svodi na status praznih parola i floskula. Pored toga, ostaje otvoreno pitanje odnosa i uloge tih ՚reciklažnih՚ praksi u kontekstu aktuelnog istorijskog revizionizma”, ističu kustosi Muzeja Jugoslavije.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Sva tri rada iz umetničkog projekta next y(o)u/novi revizionizam Karkatag kolektiva moći će da se vide kao celina u okviru next y(o)u paviljona, koji će biti otvoren uz prisustvo umetnika, u subotu 15. maja u 16 časova, u sklopu Evropske noći muzeja.

Publika će moći da se sretne sa članovima kolektiva Karkatag i tokom trajanja manifestacije Muzeji za 10 (12–16. maj), svakog dana od 12 do 14 časova.

Radno vreme Muzeja Jugoslavije je od srede do nedelje, od 10 do 18 časova. Povodom obeležavanja Evropske noći muzeja, 15. maja, Muzej će raditi od 12 do 22 časa, a ulaz će biti besplatan.