12

DANI SLOVAČKE KULTURE: „ZUSKA MEDVEĐEVA (1897-1985)“

3. jun – 15. jun

Manifestacija „Dani slovačke kulture“ će već petu godinu za redom biti organizovana u beogradskoj Galeriji `73. U četvrtak, 3. juna 2021. g, sa početkom u 19 časova, biće svečano otvorena izložba pod nazivom „Likovni put i likovno delo Zuske Medveđove (1897-1985)“, prve akdemske slikarke u istoriji slovačke likovne umetnosti, po autorskom konceptu Vladimira Valenćika, istoričara umetnosti. Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom vojvođanskih Slovaka iz Bačkog Petrovca, koji je za potrebe ove izložbe ustupio 37 eksponata, koje beogradska publika moći da pogleda do 15. juna.

„Prva akdemska slikarka u istoriji slovačke likovne umetnosti je Zuska Medveđova, rođena 5.oktobra 1897. godine u Bačkom Petrovcu. Rođena je u seljačkoj porodici, i to je u znatnoj meri uticalo na tematsko usmerenje njenog stvaralaštva. Zuska Medveđova je svoj likovni talenat ispoljila već u osnovnoj školi koju je pohađala u rodnom mestu. Šira javnost ju je, kao slikarku prvi put primetila za vreme prvih Slovačkih narodnih svečanosti u Petrovcu 28. avgusta 1919. g. na izložbi slika i ručnih radova koju je zajedno sa petrovačkim ženama priredio prvi akademski slikar iz redova vojvođanskih Slovaka Karol Miloslav Lehotski (1879 – 1929). Zuska Medveđova je izlagala svoje slike i skulpture. Umetničko školovanje je otpočela u Pragu tokom februara 1921. godine. Stigla je izvan rokova za prijemne ispite na akademiji i zato je pohađala privatnu školu prof. Ferdinanda Engelmilera, poznatog pejzažiste. Posle dužeg boravka na privatnom školovanju morala je iz finansijskih razloga da napusti Prag i da otputuje u Berlin da bi tamo probala da nastavi studije. Pošto njeno znanje nemačkog jezika nije bilo dovoljno, vratila se je kući u Petrovac….

Slikarsko delo Zuske Medveđove sledi idejno-estetičku tradiciju slovačkog slikarstva narodnog žanra, primenjenu na motive iz svakodnevnog života vojvođanskih Slovaka. Uprkos tome što u kulturi vojvođanskih Slovaka njeno delo deluje usamljeno i neistorijski, njen pristup likovnom stvaralaštvu nalazi svoje korene u širim umetničko-istorijskim okvirima. Isto tako treba imati u vidu istorijsku vezu sa jednim periodom u stvaralaštvu prvog slovačkog akademskog slikara u Bačkoj K. M. Lehotskog. Zuska Medveđova je stvarala u svim tradicionalnim slikarskim žanrovima. U tankim slojevima uljane boje (ređe pastela) pod njenom četkicom su nastajale figuralne kompozicije, portreti, pejzaži i mrtve prirode. Na ovako tematsko – svestran pristup likovnom stvaralaštvu zasigurno su uticale studije kod profesora Jakuba Obrovskog i Maksa Švabinskog koji su u skladu sa klasičnim akademizmom negovali sve tradicionalne slikarske žanrove….“ (izvod iz teksta za katalog, Vladimira Valenćika).

U toku trajanja manifestacije biće održana književna beseda, promocija knjige „Romantizam u srpsko – slovačkim književnim odnosima“ u prevodu na slovački jezik, autora Nebojše Kuzmanovića, u saradnji sa Slovačkim izdavačkim centrom.

Manifestacija „DANI SLOVAČKE KULTURE“ se realizuje uz podršku Ambasade Slovačke u Beogradu, Muzeja vojvođanskih Slovaka iz Bačkog Petrovca, Slovačkog kulturnog kluba i GO Čukarica i trajaće do 15. juna.