1004704 10152267799157128 1259086761 n

Samostalna izložba Draganke Mijić

U Galeriji Akademije 28, u sredu 5. marta od 19 časova, biće svečano otvorena druga samostalna izložba slikarke Draganke Mijić, člana Likovnog kluba “Đuro Salaj” i umetnice koja je do sada izlagala na preko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, nagrađene likovnim nagradama i brojnim pohvalama.

“Radovi Draganke Mijić najpre nas osvajaju svojom osećajnošću; onim kvalitetom zasnovanim na tananosti emocije, dozi fine prozaičnosti nastale u intimnoj atmosferi slike (…) Kada u bojenim nanosima ne bismo uspeli da prepoznamo prozor, drvo ili srednjevekovni vladarski grb, bili bi to samo apstrakni znakovi/simboli, i tada bi Dragankine slike stilski odgovarale lirskoj apstrakciji.

Na granici figuralnosti i apstrakcije, na ovoj izložbi slikarka tretira dve tematski različite celine: jedna je okrenuta srpskom srednjovekovnom nasleđu, a druga se bazira na ovovremenim prizorima iz slikarkinog okuženja.

Karakteristika izložbe je umeće kojim slikarka uspeva da savlada batik; po vokaciji dekorativnu, izuzetno zahtevnu tehniku koja iziskuje izuzetnu istrajnost i strpljenje, zahtevajući čak i matematičku proračunatost u odnosu na krajnji rezultat, u neprestalnoj borbi sa vremenom (realno i simbolično) koje na kraju, konačno, ostaje uhvaćeno u slici – u bezbrojnim smenjivanjima slojeva boje i voska, antagonistički, gradeći jedan sasvim poseban pozitivnim nabojem ispunjen bezvremeni svet” – reči su istoričarke umetnosti, Jelene Balević.

Izložba će trajati do 17. marta a ulaz je slobodan.