Don Đovani

Madlenianum: Opera Don Đovani ima dva mlada pevača

ČLANOVI ANSAMBLA OPERE DON ĐOVANI: u naslovnoj ulozi bariton Marko Kalajanović i sopran Nataša Tasić Knežević kao Cerlina

U poslednjoj predstavi u ovoj sezoni, operi Don Đovani, koja se izvodi 15. juna u 19.30 časova na velikoj sceni Madlenianuma debituju dva mlada pevača u sledećim ulogama: u naslovnoj ulozi bariton Marko Kalajanović i sopran Nataša Tasić Knežević kao Cerlina.

MARKO KALAJANOVIĆ – BARITON

Marko Kalajanovic Portret
foto: Velija Hasanbegovića

Prvak opere Narodnog pozorišta Sarajevo, završio je diplomske i specijalističke akademske studije iz oblasti solo-pevanje na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Radmile Bakočević. Nakon završenih studija, nastavio je sa vokalnim konsultacijama sa Maestrom Paolom de Napolijem u Italiji.

Nastupao je tumačeći baritonske uloge prvog faha u Narodnom pozorištu u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, u Narodnom pozorištu Sarajevo i u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Ostvario je sledeće baritonske uloge:

Renato (Un ballo in maschera, G. Verdi), Ezio (Attila, G. Verdi), Germont (La Traviata, G.Verdi), Rodrigo (Don Carlos, G. Verdi), Figaro (Il Barbiere di Siviglia, G. Rossini), Onegin (Eugene Onegin, P.I. Tchaikovsky), Don Giovanni (Don Giovanni, W.A. Mozart), Papageno (Die Zauberflöte, W.A. Mozart), Enrico (Lucia di Lamermoor, G. Donizetti), Michonet (Adriana Lecouvreur, F.Cilea), Marcello (La Boheme, G. Puccini), Belcore (L’elisir d’amore, G. Donizetti), Escamillo (Carmen, G.Bizet), Malatesta (Don Pasquale, G. Donizetti), Biscroma (Le convenienze ed inconvenienze teatrali – Viva la mamma, G. Donizetti), L’impresario (Le convenienze ed inconvenienze teatrali – Viva la mamma, G. Donizetti), Kušina (Prodana nevesta, B. Smetana), Ben (Telephone, G. Menotti ), Paul (Les Enfants Terribles, Philip Glass), Costantino il Grande (In hoc Signo, M. Frisina), Sima (Ero s onoga svijeta, J. Gotovac), Redžep Aga (Na uranku, S. Binički), Nikola Tesla (Melanholični snovi grofa Save Vladislavića, S. Božić), Jež (Ježeva kuća, Z. Vauda), Smail-aga Čengić (Zmaj od Bosne, A. Horozić), Babo Alibeg (Alma, J. Osmanagić).

Održao je veliki broj solističkih koncerata i nastupao na muzičkim festivalima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Estoniji, Rusiji, Belorusiji, Japanu.

Februara 2017. godine, nastupio je u Sapporo Concert Hall Kitara u Japanu kao solo bariton u izvođenju Simfonije Br.9, L.V. Betovena sa Young Hokkaido Philharmony.

Dobitnik je Nagrade Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije (2008) koja se dodeljuje najuspešnijim mladim talentima. Tokom 2007. i 2008. godine bio je stipendista fondacije za operske talente ,,CEE Musiktheater’’ iz Beča (Austrija).

Dobitnik je i Godišnje nagrade za najboljeg mladog umetnika u 2011. godini, koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije, čiji je član od 2005. godine.

U Narodnom pozorištu Sarajevo, od 2015. godine zaposlen je sa statusom Prvaka opere.

NATAŠA TASIĆ KNEŽEVIĆ – SOPRAN

IMG 6761
foto: Dženet Koko

Rođena je u Beogradu. Studirala je Saobraćajni fakultet, ali svoju ljubav, solo pevanje, nikad nije zanemarivala. Pevala je godinama u crkvi Svetog Georgija kao solista, a onda je, kao stipendista princeze Jelisavete Karađorđević upisala Akademiju lepih umetnosti, odsek solo pevanje. I već kao student, u klasi profesorke Jasne Šajnović, primadone Beogradske opere, i pod supervizijom princeze Jelisavete, počela je da niže koncerte, predstave, a njen lirski sopran je iz dana u dan dobijao lepši kolorit. Pevačica kristalno jasnog tona, svetle boje glasa i atraktivne pojave, osvajala je publiku na svakom nastupu.

Njeno koncertiranje počelo je od Pariza, preko Ruskog doma u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, Galerije Progres u Beogradu, Budve, Festivala mimoze u Herceg Novom, Pozorišta mladih u Novom Sadu, Ateljea 212 u Beogradu, Galerije fresaka, Etnografskog muzeja, Centra Sava, do najprestižnije muzičke dvorane u Srbiji – Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Održala je niz humanitarnih koncerta čiji je cilj bio obnova i izgradnja hramova u Beogradu i na Kosovu. U sezoni 2011/2013. ostvarila je saradnju s Operskim studijom Narodnog pozorišta u Beogradu gde je nastupala u Pučinijevoj operi Sestra Anđelika.

U okviru operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, pripremila je i otpevala uloge srednjeg faha, a to su Laureta, Cerlina i Papagena. Učestvovala je u predstavama Brod plovi za Beograd Ateljea 212, u predstavi Suno e Romengo – Budva grad teatar, Strah i njegov sluga u režiji Kokana Mladenovića – Atelje 212 (BELEF i BITEF), predstava Kargo-Beograd-Sofija (BITEF), Nije sve kao što izgleda – Romsko pozorište u Inđiji. Održala je niz solističkih koncerata u Vrnjačkoj Banji, Subotici, Trsteniku, Beogradu, Beočinu, koncertirala je u saradnji sa institutom Servantes u Beogradu – ciklus Nepoznata Iberija, a jedan od najznačajnijih je solistički koncert na BEMUS-u 2006. godine u Skupštini grada Beograda.

Tokom studija je bila stipendista SOROŠ fondacije i od strane OEBS-a u 2012. godini je proglašena jednom od najistaknutijih Romkinja u svetu.

Usavršavala se radeći sa Jasminom Trumbetaš Petrović, Radmilom Bakočević, Katarinom Jovanović, Davidom Bižićem, Đorđem Nešićem, Irom Sif, Liorom Mauer, Lusi Arne i Mirelom Freni. Na velikoj sceni Narodnog pozorišta uspešno je debitovala u dve produkcije opere Karmen kao Fraskita i kao Mikaela.

Specijalističke studije na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu završava u klasi profesorke Višnje Pavlović. Sa suprugom Sašom Kneževićem, pijanistom, ostvaruje značajne nastupe u Norveškoj, Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Hrvatskoj, Estoniji, Češkoj, Makedoniji i Nemačkoj.

Kritika je je hvalila nastupe sopranistinje: „Sopran Nataša Tasić Knežević iz Srbije oduševila je publiku” (Tronhaim kultur, 2012); „Arijom Vilje oduševila je publiku u prepunoj sali Doma Vojske“ (Večernje novosti, 2016); „Otelotvorenje u pogledu talenta, izuzetnog glasa plemenite boje, usaglašenosti u registrima i prirodne postavke, Nataša Tasić Knežević je posvetila ceo koncert solo pesmama.“ (Politika, 2006)…

Solistkinja je u stalnom angažmanu Opere Srpskog narodnog pozorišta od januara 2018.

U podeli su joŠ Mihailo Šljivić kao Komendatore, Snežana Savičić Sekulić kao Dona Ana, Marko Živković kao Don Otavio, Aleksandra Stamenković kao Dona Elvira, Strahinja Đokić kao Leporelo, Milan Obradović kao Mazeto. Diriguje Dijana Cvetković. Predstava je koprodukcija Opere I teatra Madlenianum I Narodnog pozorišta u Beogradu.