razgovor sa ovogodisnjim dobitnikom andriceve nagrade 797

Razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom Andrićeve nagrade

6. februar, 19h, mala sala SKC-a

Razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom Andrićeve nagrade Milovanom Marčetićem, koji je nagrađen za pripovetku Izlazak, objavljenu u Književnom listu, biće održan u sredu, 6. februara u 19h u maloj sali SKC-a. Pored autora, učestvuju i Aleksandar Jerkov i Vesna Kapor.

Milovan Marčetić, kaže se u obrazloženju žirija, uspeo je da u svojoj priči učini ono u čemu moderna književnost nalazi svoju suštinu, a to je čin oneobičavanja sveta. Na taj način, dakle putem oneobičavanja, književnost čitaocu pruža mogućnost da svet doslovce vidi, a ne tek da u svetu prepozna ono što se već nalazi u njegovoj svesti.

Milovаn Mаrčetić je pesnik, pripovedаč, urednik. Dosаd je objаvio knjige pričа „Životi pesnikа”, „Moj Holivud” (nаgrаdа „Petаr Kočić”), „Prvo lice” (nаgrаde „Brаnko Ćopić” i „Stevаn Sremаc”). Zа priču „Izlаzаk” iz rukopisа „Zаpisi nа snegu” dobio je Andrićevu nаgrаdu zа 2011. godinu. Priče su mu uvršćene u аntologije i izbore sаvremene srpske priče i prevođene su nа strаne jezike. Priredio je knjigu „Zemаljski dugovi” (2012), sаstаvljenu od 30 pričа sаvremenih srpskih i jednog аrgentinskog pripovedаčа u kojimа je glаvni junаk Ivo Andrić.