mob

Mobilni izaziva depresiju

Savremeno doba i sve savršeniji pametni uređaji nam, pored brojnih i neverovatnih pogodnosti, donose i brojne probleme. Jedan od većih problema današnjeg sveta jeste upravo nezdrava povezanost sa mobilnim uređajima, zbog kojih bi se pojedinci osećali nemoćni i fizički utučeni, kada bi im isti bili oduzeti na kraći period.

Pametni telefoni su ovladali svim ljudima na planeti. Preuzeli su kontrolu nad emocionalnim, fizičkim i psihičkim potrebama čoveka. Bez njih ne započinje jutro, ne nastavlja se podne i ne završava se dan. Bilo da ste u prodavnici, školi, otvorili oči, prelazili ulicu, započeli ručak, pripremali se za seks, vaša ruka ili pogled će nekakvom magijom počivati na mobilnom telefonu, baš poput nesrećenog Goluma i njegovog prekrasnog prstena. Mobilni telefon nas goni nevidljivim bičem i totalno je zaposeo naše divno biće.

Šta bi se dogodilo pojedincu kada bi na trenutak ostao bez svog najboljeg druga?

Istraživanje koje je sprovedeno u Misuri školi novinarstva na Univerzitetu Misuri, pokazalo je da odvojenost od mobilnog telefona čini da pojedinac oseća neprijatno i bolesno.

Pojedinci koji su učestvovali u istraživanju su pokazali zabrinjavajuće reakcije na trenutnu udaljenost od telefona. Tokom eksperimenta, učesnicima su ponuđeni brojni zadaci, zagonetke i pitalice. Jednu grupu pitanja su obavljali uz svoje ljubimce, drugu grupu zadataka su rešavali bez mobilnih telefona. Tako je utvrđeno da odvojenost od telefona utiče na lošije obavljanje mentalnih zadataka. Kod brojnih pojedinaca je uočena povišenost krvnog pritiska i osećaj anksioznosti. Učesnici u eksperimentu su pokazali i smanjenje koncentracije, osećaj bolesti i nervoze.

Istraživači sugerišu korisnicima pametnih spravica da izbegavaju odvojenost od svog prijatelja tokom svakodnevnih situacija, posebno u onim prilikama koje podrazumevaju veliku pažnja poput polaganja testova, učestvovanje na važnim sastancima, popunjavanje bitnih upitnika, dokumenata kako bi se izbeglo slabljenje kognitivnih funkcija.

Na kraju krajeva, nije sve u mobilnom telefonu, ima nešto i u tabletu, računaru.

foto: freedigitalphotos.net