BINA: Dvorište ideja

Program 12. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture predstavile su danas Danica Jovanović Prodanović i Tatjana Vukosavljević u Likovnoj galeriji KCB-a, na mestu gde će ova manifestacija i biti otvorena u četvrtak 27. aprila u 19h.  Ovogodišnja BINA biće održana i u Muzeju grada Beograda, u Italijanskom kulturnom centru i u Urbanističkom zavodu. Trajaće do 25. maja, kada će pored izložbi i razgovora biti realizovane i tradicionalne šetnje, kao i radionice za đake i studente.

12. BINA ima slogan koji glasi “Dvorište ideja”. On je proizišao iz koncepta evropskog projekta Shared Cities:Creative Monumentum, na kojem BINA i učestvuje naredne četiri godine. Naime, ovde se polazi od pojma da je dvorište zajednički javni prostor u kome nastaju ideje o gradu i gradskim prostorima. S tim u vezi, u okviru ove Nedelje arhitekture biće održana i konferencija Predgrađa Beograda – Zamisli budućnost,  12. i 13. maja u Urbanističkom zavodu. U fokusu je, kao što naziv i kaže, predgrađe, to jest obodne gradske opštine koje su na granici ruralne i gradske sredine.

Kako se ove godine navršava 50 godina od smrti velikog urbaniste Nikole Dobrovića, izložba posvećena njegovom radu, a prema konceptu arhitekte Ljiljane Blagojević, svečano će otvoriti 12. Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture u četvrtak 27. aprila u 19h u Likovnoj galeriji KCB-a.

Još tri izložbe biće otvorene nešto kasnije, 3. maja u 18h u Muzeju grada Beograda, a koje će se održavati paralelno sa izložbom Actopolis/Umetnost akcije u produkciji Goethe-instututa i kulturne institucije Urbane Kinste Rur. U pitanju su sledeće postavke:

  • Školjka muzeja: Tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda – autori su Zlata Vuksanović-Macura i Angelina Branković;
  • Biseri Muzeja: Buduća stalna postavka Muzeja grada Beograda – autori su: Zlata Vuksanović-Macura, Angelina Branković i Dragana Stojić;
  • Godišnje nagrade za arhitekturu i arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2016 – april 2017.

Pored pomenutih, BINA će prikazati i izložbu Male utopije – Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije MAXXI muzeja iz Rima, a čiji je kustos i gost Beograda Pipo Ćora. Postavka će biti otvorena za javnost 11. maja u 18h u Italijanskom institutu za kulturu.

BINA će imati goste iz muzeja iz Lisabona, Rima, Slovenije, a njihov vodič tokom šetnje obodnim beogradskim opštinama biće urbanista Miodrag Ferenček, koji će ih odvesti i do Arheološkog nalazišta u Vinči.

Tokom tradicionalnih šetnji, kojih 12. BINA ima deset sa akcentom na jevrejsko nasleđe (gotovo da su već sad popunjene),  obilaziće se i enterijeri objekata, kao što su to Radio-Beograd, SIV i Salon Muzeja savremene umetnosti.

Organizatori ove manifestacije akcentuju njen značaj i činjenicom da kod nas ne postoje arhitektonski muzeji i galerije.