fbpx

Snippets of Serbia

Američka ambasada u Srbiji, Impact Hub i Američki kutak u Beogradu priređuju otvaranje izložbe ilustracija Snippets of Serbia u sredu, 25. februara u 18h u prostoru Impact Hub, Makedonska 21.

Ilustracije su delo mlade američke umetnice Eme Fik i deo su projekta koji predstavlja grafički narativ o srpskoj kulturi. Projekat beleži srpski identitet kroz ilustracije detalja, a kada se posmatra kao celina, dobija se kompletna slika života u Srbiji iz perspektive jedne Amerikanke.

Ema Fik je diplomirala na odseku za englesku književnost i istoriju umetnosti na Univerzitetu u Alabami. U Srbiji boravi kao stipendista Fulbrajt programa kako bi predavala engleski jezik.

Njeno interesovanje za Srbiju podstakla je fasciniranost ovdašnjom kulturom ali i događaj iz porodične istorije: tokom Drugog svetskog rata, jedan Srbin pomogao je njenoj porodici da iz Beča prebegne u Ameriku.

Pre dolaska u Srbiju znala je veoma malo o svakodnevnom životu u Srbiji. Ljudi, istorija i predeli ubrzo su je toliko opčinili da je uporno želela da nauči više.

Uz delimičnu podršku Američke ambasade njenom projektu ‘’Snippets of Serbia’’, Ema putuje Srbijom i dokumentuje svoje impresije o lokalnoj kulturi posvećujući posebnu pažnju domaćoj hrani, verskoj istoriji i umetnosti.

‘’Snippets of Serbia’’ je zbirka putopisnih ilustracija koje predstavljaju obrise lokalne kulture nastale u prolazu a koji, kada se posmatraju u širem kontekstu, daju celokupnu sliku svakodnevice u Srbiji. ‘’Snippets’’ su delići kulture svedeni na veličinu zalogaja, tako da posmatrač iz daleke Amerike može lakše da upozna ‘’malu, a raznovrsnu Srbiju’’ i stekne uvid u njenu kompleksnu i bogatu kulturnu istoriju.

Kao epilog ovog projekta biće objavljena kolekcija radova u vidu ilustrovanog dnevnika.

Ema Fik takođe priprema ilustrovani vodič kroz Beograd koji će biti objavljen na proleće 2015. godine.