U DALJINI poster 002

Spoj istraživanja dve mlade umetnice, Anje i Teodore Nikolić

Otvaranje izložbe „U daljini“ koje potpisuju dve umetnice Anja i Teodora Nikolić biće održano u utorak, 29. avgusta od 19 časova u UK Parobrod.

Izložba “U daljini” nastala je kao spoj istraživanja dve mlade umetnice, Anje i Teodore Nikolić, koje kroz opservaciju savremenog trenutka dolaze do originalnih likovnih rešenja. Predmet istraživanja jeste način života savremenog čoveka i njegove emocionalne reakcije na isti.

Safe place page 0008 002
Teodora Nikolić

Uzimajući u obzir ubrzan tempo življenja i sve češću otuđenost pojedinca umetnice kreiraju svoje interpretacije sigurnih mesta lišenih spoljnih pritisaka i problema sa kojima se svakodnevno susreće savremeno društvo.

Kao glavna karakteristika savremenog doba izdvaja se tehnologija koja se svakim danom sve više razvija i pravi nepovratne izmene u društvu. Uz ekspanziju digitalizacije i nastanak društvenih mreža velikom broju ljudi se menja pogled na svet. Stoga, jedan od fokusa ovog umetničkog projekta jeste predstavljanje nove, virtuelne realnosti koja kroz društvene mreže gradi sajber zajednicu digitalnih identiteta.

Safe place page 0005 003
Anja Nikolić

Drugo polazište u istraživanju jeste analiziranje ličnih strahova i borbe sa susretanjem sa svakodnevnim spoljašnjim svetom. Užurban način življenja doprinosi zanemarivanju brige o sebi i svom emocionalnom zdravlju. Koristeći se ličnim doživljajima urbanih sredina, nastaju nove atmosfere već poznatih prostora. Pojednostavljene, geometrizovane forme, čistih boja koje ne prelaze zadate ivice, doprinose uređenosti prizora i evociraju osećaj harmonije u inače disharmoničnoj sredini.

Kombinujući savremene i tradicionalne tehnike poput ulja na platnu i prostornih instalacija, ova izložba ima za cilj da ukaže na očigledne probleme savremenog društva i da otvori diskusiju o istim.

Trajanje izložbe je do 17. septembra 2023. godine.

Ulaz je slobodan!