GrandHotelEkipa

GRAND HOTEL NASTAVLJA TURNEJU PO REGIONU

Plesna predstava Grand Hotel, koreografa Aleksandra Ilića i reditelja Aleksandra Nikolića, u koprodukciji Opere i teatra Madlenianum i PUBS-a, biće izvedena na festivalu Kaleidoskop kulture, 5. septembra u Kreativnom distriktu u Novom Sadu s početkom u 21.30 časova. Ovaj savremeni komad nastavlja svoju turneju po regionu, gostovanjem u Narodnom pozorištu Sarajevo, 22. septembra, na Balet Fest Sarajevo, koji se održava od 17. do 28. septembra.

Grand Hotel premijerno je izveden 1. aprila ove godine na Velikoj sceni Madleninuma u izvedbi internacionalne ekipe plesača: Mojce Majcen iz Slovenije, Ognjena Vučinića iz Hrvatske, Branka Mitrovića iz Bosne i Hercegovine, Jakše Filipovca iz Srbije i Plesnog tetra „Gospođe“ koji čine Nada Kecman, Mira Ivančević, Marina Maraš, Milica Bezmarević, Biljana Knežević, Vesna Stipišić i Katarina Stojkov Slijepčević. Muziku za predstavu je uradila Ana Krstajić, scenografiju Žorž Draušnik a kostim Aleksandra Karović. 

Nakon premijernog izvođenja u Operi i teatru Madlenianum kritičarka Radio Beograda Milica Cerović napisala je za predstavu: „Zavodljiva sobarica koju igra gost iz Hrvatske Ognjen Vučinić, pomereni recepcioner u ulozi Branka Mitrovića iz Srbije, i gosti hotela, bračni par koji igraju Mojca Majcen iz Slovenije i Jakša Filipovac iz Srbije, oduševili su publiku svojom visprenom i duboko posvećenom izvedbom… Koreografija Aleksandra Ilića u ovom slučaju proizlazi iz radnje i dramske strukture likova, i čini ovaj komad drugačijim i zanimljivijim u odnosu na klasične savremene plesne produkcije. Vrhunska tehnika leži u maštovito osmišljenim načinima kretanja tela svakog izvođača posebno, i u sitnim detaljima koje dovodi svaki lik do visokog nivoa. Njihova kolektivna igra uobličuje sliku i atmosferu Grand Hotela, u kome je vreme i sudija i prijatelj, i podrška i dželat. Sveukupan osećaj zatvorenosti, izmeštenosti od normalnog, začudnost mikrokosmosa u kojem se sve teže diše, podsećaju na situaciju u kojoj smo se svi zajedno našli proteklih godinu dana, i povećava aktuelnost predstave. U samoj završnici reditelj Aleksandar Nikolić otvara nadu da postoji izlaz i da postoji neki drugi život.”

Četvrti Kaleidoskop kulture održava se od 2. septembra do 8. oktobra 2021. Celogodišnji projekat kulture zajedništva će i ovaj put, tokom pet nedelja, predstavljajući pet vrsta umetnosti, kroz različite procese spojiti umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, i na kraju leta prikazati prostore iprograme širom grada, promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Na prethodnom 11. izdanju Balet Fest Sarajeva zbog epidemiološke situacije predstave su emitovanje on-line, nadamo se da će ove godine uslovi dozvoliti da se predstave igraju uživo pred publikom, uz naravno poštovanje svih mera protiv koronavirusa.

Opera i teatar Madlenianum najavljuje još jedno gostovanje svoje koprodukcije, u pitanju je balet Hazarski rečnik, po romanu Milorada Pavića, u dramaturgiji i režiji Livije Pandur i koreografiji Ronalda Savkovića, koji gostuje 3. septembra u Madridu, u Španiji. Koprodukcija rađena sa Baletom Narodnog pozorišta iz Beograda gostuje u okviru muzičkog festivala – Festival de Verano de EscorialHazarski rečnik će biti izveden u pozorištu Auditorijum u Eskorijalu, vekovnom sedištu španskih kraljeva. U baletu će nastupiti: Sonja Vukićević, Sanja Ninković, Milica Jević, Tijana Šebez, Mina Radoja, Ljiljana Velimirov, Maja Stojakov, Milena Ogrizović, Dejan Kolarov, Milan Rus, Igor Pastor, Nikola Bjanko, Hoze Iglesijas, Miloš Živanović, Antonio Bibo.