MandalaM

ESTAM World Music Festival u jedinstvenom kompleksu Kneževog arsenala, u Čaurnici

Studentski kulturni centar Kragujevac organizuje 4. Internacionalni ESTAM World Music Festival!

U jedinstvenom kompleksu Kneževog arsenala, u Čaurnici, 1884. godine je zasvetlela prva električna sijalica u Srbiji. Ove godine, 3. i 4. septembra na platou ispred Čaurnice desetine reflektora će osvetljavati binu ESTAM World Music Festa dok se na njoj budu smenjivale etablirane i buduće zvezde world muzike iz Indije, Srbije, Austrije, Norveške i Gambije.

Prvo veče festivala rezervisano je za buntovnice – žene koje prkose vekovnoj društvenoj tradiciji zajednica iz kojih potiču, istovremeno prenoseći bogatstvo muzičkog nasleđa tih istih zajednica sa neviđenom strašću. Drugo festivalsko veče donosi muziku sa Balkana na sto načina. Dobro, možda ne baš na sto, ali više nego dovoljno – od suptilne mreže bas linija do visoko-oktanske žurke sa aromom Mediterana, Afrike i Istočne Evrope.
Iako je do početka festivala ostalo tek par nedelja, iako će festival biti održan na otvorenom, u ovo nepredvidivo vreme, promene su moguće preko noći. Postarajte se da, u bilo kojoj podeli karata, vaša karta bude za mesto na platou ispred Čaurnice.

ESTAM 2021 – Muzika (je) sveta!

3.09.2021. Knežev arsenal 20:00 i 21:30

MANDALA (Indija/Norveška/Srbija)

Sudeshna Bhattacharya neguje bogatu tradiciju severnoindijske klasične muzike. Njen instrument je SAROD koji je dug više od jednog metra, ima devetnaest žica, potomak je srednjeazijskog instrumenta rababa, koji je modifikovan pre sedam generacija kako bi
više odgovarao indijskoj muzici.
Sarod, i muzika koja se svira u Indiji, prenose se sa oca na sina, što znači da u zemlji ima vrlo malo ženskih muzičara. Na svetu su poznate samo tri instrumentalistkinje, a Sudeshna je jedna od njih. Trenutno živi u Norveškoj i predaje na Norveškoj muzičkoj
akademiji.
Rastko Obradović, saksofonista koji je studije završio u Oslu i nova snaga na
evropskoj džez sceni, nastupao je sa svojim kvartetom u Kragujevcu i poznat je ovdašnjoj publici. Odlikuje ga autentičan i upečatljiv ton koji mu je otvorio vrata saradnje na iskusnim muzičarima iz zemlje i inostranstva.

SONA JOBARTEH (Gambija/Velika Britanija)

Sona Jobarteh je prva žena virtuoz na Kori, instrumentu koji dolazi iz zapadnoafričke dinastije Griota. Kora je instrument nalik harfi sa 21 žicom a tradicionalno se umeće sviranja prenosi sa oca na sina. Dinastija Jobareth ima veliku reputaciju renomiranih majstora na ovom instrumentu. Prkoseći tradiciji, Sona je uspela da postane pionirka u
tradicionalnom patrijahalnom nasleđu koje se kroz sedam vekova prenosilo sa oca na sina.
Sona je poznata po svojoj veštini instrumentalistkinje, karakterističnom glasu, zaraznim melodijama i gracioznosti na sceni, a brzo je postigla međunarodni uspeh kao vrhunski izvođač. Kroz svoju muziku prenosi poruke kulturnog identiteta, ljubavi i poštovanja, uvek ostajući verna svom gambijskom nasleđu.

4.09.2021. Knežev arsenal 20:00 i 21:30

NENAD VASILIĆ TRIO (Austrija/Srbija)

Nenad Vasilić, kontrabasista, kompozitor i pedagog već dugo je među predvodnicima evropskog džeza, a do sada je objavio 12 albuma pod svojim imenom. Vasilićevo stvaralaštvo je fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, obojeno melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše.
Nenad Vasilić Trio je internacionalni projekat sa kojim aktivno nastupa poslednjih petnaest godina, i koji je stekao svoju prepoznatljivost. Pored kontrabasa, tu je Marko Živadinović na harmonici, a na saksofonu su najčešće Romed Hopfgartner, Andrej Prozorov, a poslednjih godina i Rastko Obradović sa kojim nastupa na ovogodišnjem
ESTAM-u.

NAKED (Srbija)

Naked je ingeniozan core-band iz Beograda čija muzika počiva na jedinstvenom miksu globalnog urbanog gruva začinjenom balkanskom tradicijom i fri džezom.Njihov korpulentan i žestok miks tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana, sa elementima svinga i fri džeza, predstavlja soundtrack beskrajnoj potrazi benda za pravim muzičkim identitetom.
Naked crpi inspiraciju iz svoje balkanske tradicije, sa neparnim i polomljenim ritmovima, iz klasične muzike sve do upleta mediteranskog, afričkog i istočno-evropskog nasleđa. Kod njih možemo čuti svet; od teškog fank ludila, jezivih džez eksperimentisanja, dab-a i psihodelije do prelepih violinskih pasaža, mračnih i dubokih deonica klarineta i
svemirskih saksofonskih zvukova.
Naked bend čine Branislav Radojković (bas), Goran Milošević (bubnjevi, udaraljke), Đorđe Mijušković (violina), Ivan Teofilović (klarinet, saksofon), Đorđe Kujundžić (bariton, alt sax).

ULAZNICE po ceni od 900 rsd po danu i 1500 rsd komplet za oba dana u prodaji su u Studentskom kulturnom centru.