Marko Louis kalemegdan 2310821 foto dusan milenkovic 8216

Koncerti “Urban Sessions”: Dve novinarke i jedna odlična muzička priča

Dve novinarke krenule su u muzičku avanturu, ove nedelje. Julijana je odlučila da sluša Buč Kesidi, a Dragana Marka Louisa. Ista manifestacija, dva potpuno različita muzička ugođaja, oba savršeno balansirana u kompaktnu celinu. Evo kako su se one provele, tokom dve različite večeri:

Buč Kesidi opravdali sva očekivanja, a i više od toga

Popularan pančevački sastav “Buč Kesidi” nastupio je u ponedeljak 30. avgusta na Platou kod ‘Pobednika’ na Kalemegdanu. Ovaj levoruki disko pop-rok elektro boj bend ima samo dva člana i pevača – gitaristu Luku Racića i bubnjara Zorana Zarubicu koji su pokazali da su i više nego dovoljni da bi napravili nesvakidašnji koncert i to kod samog simbola Beograda.

Screenshot 2021 09 01 at 22.10.46 1
Foto: Dušan Milenković; CEBEF

Pre njih su svirali retrowave sint-pop bend Fantom i mladi umetnik Luka Rajić, koji su se pokazali kao odličan izbor, perspektivni muzičari koji su napravili pršteću atmosferu i pripremili teren za glavne zvezde večeri. 

Ako smo dobro izbrojali, na listi Buč Kesidija našlo se 15 pesama, od kojih su neke sa prvog albuma “Posesivno-ospulsivni hospul” (2016), a naravno i drugog, za koji su i sami primetili da posebno ‘podiže’ ljude, “Euforija” (2019). Na plejlisti su se između ostalih našle pesme Euforija, Draga?, Čekam te, Kasno je, Nedelja ujutru, Pola pet i Uragan, nakon kojih se prešlo na numere kao što su Subota, Kafe aparat, Nema ljubavi u klubu i Tiho.

Potom se čuveni dvojac povukao sa scene veoma brzo, pošto je i najavio da je to bila poslednja pesma za to veče. Međutim, publika se nije rasipala, jer je pretpostavljala da će ipak odsvirati još neki hit. Pojavili su se u šljokičavim odelima uz topove koji su ispaljivali šljašteće konfete, tako da je na trenutke podsećalo kao da smo na koncertu grupe ABBA ili nekog sličnog disko/pop benda.

Zatim su obradovali svoje fanove, koji su sve vreme čekajući da muzičari izađu opet na scenu pevali sinhronizovano pesmu za koju se ‘vrtela’ matrica tokom ove isplanirane pauze. Za kraj su odsvirali pesme Idemo do hodnika, Nebitna i Kada đuskanje ne pomaže. 

Koncert je bio utegnut, u pozitivnom smislu, sve je izgledalo kako treba, čak i bolje od toga, što verovatno znači da su se organizatori ‘polomili’ da bi sve baš tako ispalo.

Zvuk je bio sjajan, kao i sviranje benda, a ambijent – nestvaran. Baš kao u nekom romantičnom filmu, veče je teklo perfektno i sa koncerta smo otišli puni pozitivnih utisaka. Radujemo se da pratimo rast i napredak muzičara koji su učestvovali u mini ciklusu “Urban Sessions” u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF).

“Leto je Pobednik”, poručio je Marko Louis na koncertu koji greje dušu i raduje uho

Kantautor Marko Stojanović Louis održao je koncert za pamćenje, u trajanju od preko dva sata, 31. avgusta na Kalemegdanu kod Pobednika, u okviru drugog dana festivala Urban Sessions u organizaciji Centra beogradskih festivala CEBEF. I malo je reći da je “razvalio”!

Marko Louis 2 kalemegdan 310821 foto dusan milenkovic 8236
Foto: Dušan Milenković; CEBEF

Pod nazivom “Leto je Pobednik”, Marko je ovim koncertom potvrdio svoj status vrhunskog muzičara na nastupima uživo, uz zvuke svojih numera koje je publika jednoglasno pevala. 

Gajeći poseban odnos sa fanovima, nekoliko puta je ulazio u publiku sa trubačima ili sam, kako bi zajedno slavili muziku, a na kraju je ušao u prvi red da pozdravi legendarnog muzičara Ivana Fece Firčija koga je i pozvao na binu za završni poklon.

Koncert je otvorio izvodeći pesmu “Sloboda”, kako kaže, premijerno, iako je svira tek treći put uživo. Nizali su se hitovi “Ćutaću”, “Imao sam ružne sne”, “Shine on me”, “Odlazim” – čiji je tekstopisac Božidar Đurović, a pesmu “NinaNa” Marko je otpevao u pratnji specijanih gostiju – četvorice dečaka iz umetničkog centra “Artino”. Koncert je dobio posebnu atmosferu uz trubački orkestar Barka Brass Band iz Knjaževca, a veliki radijski hit “Kraj” Marko je otpevao u pratnji tamburaša Damira Pranjkovića. Gost na bini bila je i Markova, sestra Maja Louis koja je svojim vokalom dodatno zagrejala razigranu publiku.

Već na početku koncerta, Marko je zamolio publiku da večeras zaboravi na sve što ju je mučilo u proteklom periodu i da se provede. Kasnije joj je pevač, više puta u toku koncerta, izrazio zahvalnost.

Ne mogu da vam opišem koliko uživam i koliko sam srećan večeras. Hvala vam na tome. Super ste! Ja da vam ponovo kažem sada da sam presrećan, ne biste mi verovali, ponavljao je.

Marko Stojanović Louis

Celokupna atmosfera bila je ušuškana i magična, čemu je doprineo Markov kežual pristup prema sceni, kolegama i publici.  Nekad bi nas razgalio uz trube, nekad rasplakao uz neki sentiš, a nekad bismo baš zaigrali uz fuziju latino/etno/pop pesama. Nesvakidašnja je energija kojom Marko zrači na sceni, koja se prožimala dirljivim zvucima instrumenata i njegovim gromkim vokalom.

Povremeno bi pevač “bacio” po koji beatbox, odrepovao nešto i doslovno skakutao po sceni, tako da je osim kvalitetnom muzičkom repertoaru, publika prisustvovala performansu pravog šoumena, kakav Marko Louis jeste.

Autori teksta: Julijana Vincan i Dragana Daničić

Foto: Dušan Milenković