21. Festival zdravljafoto 1

PIKNIK KABINET ISTORIJE: Rančić Family House ONLINE + UŽIVO u Rančićevoj kući

Centar za kulturu Grocka, sreda 23. septembar u 18 časova

Centar za kulturu Grocka i Smiljana Popov, novinarka i autorka serijala „Beograd za početnike“, pozivaju vas da u sredu 23. septembra u 18 časova ONLINE + UŽIVO prisustvujete drugoj u nizu PIKNIK-TRIBINA u Rančićevoj kući u okviru manifestacije „Dani evropske baštine 2020“ – koja je ove godine u znaku teme „ Nasleđe i obrazovanje – znanje za budućnost“.

Uz igrano-dokumentarnu istraživačku epizodu, upoznaćemo neke od omiljenih istorijskih ličnosti i stereotipa, i saznati ne samo zašto smo skloni iskrivljavanju prošlosti, već i kako to utiče na tok i sadržaj istorijskih događaja.

Zašto je važno znati, a ne verovati u ono što se dogodilo u prošlosti?

Zašto Stefan Dušan IV Silni nije svetitelj?

Zašto su Turci krajem 15. veka izmislili Miloša Obilića?

Da li su nacizam i fašizam, pored ostalog, posledica istorijskih zabluda i stereotipa?

Konačno, zašto izmišljamo kada je samo potrebno da znamo?

Domaćica tribine: Smiljana Popov „Beograd za početnike“

Gost: Dejan Ristić, istoričar

Umesto u studiju, ovaj inovativni koncept digitalnih tribina održava se u Rančićevoj kući i pomera granice – dvostruko uživo – „lajv“ putem digitalne tribine, i takođe uživo za publiku prisutnu u Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru od velikog značaja za našu zemlju, poznatom po čarobno lepom ambijentu.

SVI prijavljeni posetioci mogu poneti piknik-ćebad, ležaljke i svoje izletničke asesoare, da u bašti tradicionalne srpske kuće iz 18. veka doživimo piknik-divan o našoj monumentalnoj prošlosti.

ONLINE ulaz je slobodan.

SVE što ste želeli da znate o istorijskim stereotipima, a niste imali koga da pitate.

Kako se pridružiti PIKNIK & ONLINE TRIBINI:

  • PIKNIK prisustvo u bašti Rančićeve kuće, zaštićnom kulturnom dobru od velikog značaja za našu zemlju, poznatom po čarobnom ambijentu, realizuje se uz primenu aktuelnih mera zaštite – i prijavljivanje u inboks fb strane Centra za kulturu, ili na tel. 011 850 2321 (Centar za kulturu Grocka).
  • ONLINE ulaz na fb strani Centra za kulturu Grocka je slobodan, na sledećem linku.

Organizatori: Centar za kulturu Grocka i „Beograd za početnike“

Tehnička platforma: OCOLO digital, studio za digitalne tehnologije

Realizaciju događaja podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za privredu Grada Beograda i Gradska opština Grocka.

*Imajući u vidu da su na snazi mere zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa COVID-19, mole se svi posetioci da se prilikom ulaska u prostor Rančićeve kuće pridržavaju propisanih preventivnih mera zaštite, jer su zdravlje i bezbednost na prvom mestu.