foto Klub Dvoriste Lidija Antonic 3

Bitef u sezoni “Na ivici – drugi” deo prikazuje

Pre dve sezone je uspostavljen princip po kome Bitef teatar ulazi u dijalog sa izdanjem Bitef festivala kome prethodi i predstavlja neku vrstu njegove „produžene ruke“ tokom cele godine i u lokalnom kontekstu.

Tim povodom, u sredu 27. oktobra, u Klubu Dvorište u Pančevu, održana je konferencija za medije kada je najavljena i prva premijera u sezoni, predstava plesnog pozorišta Sofia, renomiranog nemačkog koreografa Feliksa Landerera. Komad će biti igran 7. novembra sa početkom u 20h.

Na početku konferencije, direktor Bitefa Miloš Latinović je poželeo dobrodošlicu novinarima i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Bitef teatar, u proteklom periodu, svojim projektima uspeo da pridobije naklonost stručne javnosti, ali i pozorišne publike, što potvrđuju nagrade publike na pozorišnim festivalima.

Dramaturg Bitefa Filip Vujošević je najavio sezonu 2021/22. koja će se odvijati pod sloganom Na ivici – drugi deo i baviti pojmovima transhumanizma i posthumanizma, što su bile i glavne teme nedavno završenog Bitef festivala.  U okviru sezone će se, pored Landererove, održati i premijere predstava Adresa svemir – nekoliko poruka u režiji Anje Suše, Aparati u režiji Nikole Isakovića i Prada u režiji Sanje Mitrović.

Aktueni slogan Bitefa (Bitef Prologa 2020, ali i dvostrukog 54. i 55. Izdanja održanog 2021. godine) je Na ivici budućnosti.

“U ovom kontekstu, a imajući u vidu situaciju u kojoj se pozorište u ovom trenutku nalazi, prošlu sezonu smo nazvali  Na ivici. I ove se bavimo istim temama fenomenima iz oblasti pozorišne umetnosti,” dodaju bitefovci.

U narednom periodu,  publika Bitefa će imati priliku da gleda predstave Feliksa Landerera, kao i radove naših umetnika koji žive i stvaraju u inostranstvu (Anja Suša, Nikola Isaković, Sanja Mitrović). Pored toga, Bitef će u okviru Meseca nezavisne scene i drugih projekata, nastaviti da podržava rad umetnika nezavisne scene.

“Predstave Mirisi cimeta, Otelo, Božanstvena komedija, Karmen u IV runde, Alfa bojsi, Soneti, Yesterday,  Ptice, Izgubljeni pejzaži... doprinele su da se formira nova publika koja redovno prati plesni teatar, a otvorena je i plesna scena za decu koja ima za cilj da najmlađoj publici približi umetnost igre,” o plesnom teatru u Bitefu kaže Jelena Kajgo, umetnička direktorka Bitef dens kompanije .

Feliks Landerer je upoznao medije sa temom svoje predstave koja se bavi veštačkom inteligencijom i ispituje mogućnost da svi u budućnosti budemo zamenjeni mašinama. On je, poredeći iskustvo rada u Beogradu sa iskustvom rada u drugim zemljama (Nemačka, Brazil, S.A.D.) konstatovao da plesači u Srbiji rade u neuporedivo težim okolnostima, pa je njegovo iznenađenje njihovom neverovatnom posvećenošću i profesionalnošću utoliko i veće.

foto: Lidija Antonić