U susret 31. Beogradskom džez festivalu                

U Domu omladine Beograda najavljen je 31. Beogradski džez festival, koji će biti održan od 27. oktobra do 1. novembra 2015. godine.

Tim povodom, javnosti su se obratili Goran Vesić, predsednik Odbora Beogradskog džez festivala; Marko Stojanović, direktor Beogradskog džez festivala i v.d. direktor Doma omladine Beograda; Dragan Ambrozić, programski mendžer Beogradskog džez festivala i odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda i Rade Sklopić, kompozitor i di-džej, učesnik u programu obeležavanja Svetskog dana džeza u Domu omladine.

Goran Vesić je najavio i prve informacije o početku prodaje kompleta ulaznica za 31. Beogradski džez festival, sa specijalnim popustom, kao i da će i ove godine u prodaji biti ulaznice po ceni od 100 dinara za učenike i studente. Po prvi put će se naći u prodaji i komplet ulaznica za Ponoćni program, u sali Amerikana, po ceni od 1000 dinara (za najmanje šest koncerata), kao i kompleti ulaznica za Glavni program po ceni od 2500 dinara (za najmanje šest koncerata).

Marko Stojanović je istakao da Beogradski džez festival raste iz godine u godinu, i da će ove godine festival trajati duže i imaće više koncerata.

U pripremi Beogradskog džez festivala posvetili smo se našoj plublici, posebno publici koja počinje da sluša muziku-mladima u osnovnim i srednjim školama. Za nekoliko dana počinjemo sa „Časom džeza“, koji su osmislili ljudi iz Odbora Beogradskog džez festivala, u okviru kojeg ćemo biti gosti na jednom času muzičke kulture i na multimedijalan i prijemčiv način mladima predstaviti džez i Beogradski džez festival. Takođe, za studente, ali i za sve zainteresovane građane, pokrenuli smo ciklus tribina „Istorija džeza“, koju vodi Mićun Ristić muzički teoretičar. Prva tribina je već održana i na naše veliko zadovoljstvo interesovanje publike je ogromno.“

Stojanović je s ponosom rekao da je po oceni inostranih novinara i muzičkih kritičara, domaća džez publika, koja posećuje Beogradski džez festival, među najmlađima u Evropi i u svetu.

Dragan Ambrozić je najavio ciklus besplatnih matine koncerata „Džez za Dž“, koji će se održavati subotom od 13 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Publika će tako moći da čuje sjajne domaće džez muzičare kao što su: Kvintet Ksenije Kočetove, Kvartet Milana Petrovića, Stoiks i drugi.

Proslava Međunarodnog dana džeza održaće se 30. aprila. Za taj dan, Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival pripremili su poseban program: eksluzivan koncert Marčela i njegovog novooformljenog džez benda „Napeti kvintet“.

Kako je Rade Sklopić izjavio, reč je o mešavini hip-hopa i džeza. Na kocertu će biti izvođene džez obrade popularnih Marčelovih pesama, ali i neke nove kompozicije.