Zajednički stvarati grad

Otvaranje izložbe arhitekture Zajednički stvarati grad biće upriličeno u sredu, 22. april od 19h u Francuskom institutu. Izložba je otvorena do 13. juna.

Francuski institut redovno prikazuje originalne domete francuske arhitekture u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) i za ovo deseto izdanje BINA predstavlja izložbu posvećenu francuskom arhitektonskom birou aaa – ateljeu autoupravne arhitekture.

U galeriji Francuskog instituta biće izložena tri projekta koji simbolično predstavljaju rad aaa biroa, koji teži ka društvenom, ekološkom i participativnom gradu.

atelje autoupravne arhitekture (aaa) angažovani je biro koji radi na strategijama i alternativnim tehnikama kako bi pomogao stanovnicima da učestvuju u transformaciji i prilagođavanju svoga grada. Radi se o platformi, koju su u Parizu 2001. godine osnovali Konstantin Petku i Doina Petresku, a koja okuplja ne samo arhitekte,već i umetnike, urbaniste, pejzažne arhitekte, sociologe, studente i posebno stanovništvo.

Konstantin Petku i Doina Petresku doći će u Beograd krajem maja i održaće predavanja i radionice 22. i 23. maja u okviru BINA.

U kontekstu urbane transformacije, aaa veruje da je potrebno zajednički raditi na proizvodnji prostora. Nije dovoljno naći odgovor na javne potrebe, nego i stvoriti više prava za građane. U ovom slučaju, pravo građana na grad ne znači samo pravo da zauzmu gradski prostor nego i da odlučuju kako će se grad razvijati, kako će njime upravljati i kako će biti korišćen.

Neophodno je, kažu u aaa, da se prilagodimo i pronađemo trajna rešenja za ekonomsku i ekološku krizu sa kojom se suočavaju naša društva. Naši gradovi imaju potrebu da budu rezilijentniji i bolje organizovani kako bi se prilagodili i napredovali u okruženju koje konstantno evoluira. Tu potrebu za rezilijentnošću, za koju gradovi danas imaju veoma malo kapaciteta, prati i „pravo na rezilijentnost za sve građane², pravo da budu informisani, da odlučuju i upravlju, kao i pravo da delaju zarad budućnosti grada. Taj ambiciozni projekat ko-produkcije trebalo bi da uključi kompletnu gradsku populaciju i da raspolaže idejama, sredstvima, prostorom, vremenom i uređenjem.

aaa veruje da arhitekte mogu da budu akteri ovih promena. Među participativnim projektima koje sprovodi aaa, na izložbi su prikazani EcoBox – mreža samoupravnih, privremenih i mobilnih prostora kvarta La Chapelle iz XVIII. arondismana u Parizu, Passage 56 – gradski, ekološki i kulturni međuprostor koji se nalazi u kvartu Saint-Blaise u pariskom XX. arondismanu, kao i R-Urban – strategija za regeneraciju grada koja obuhvata svakodnevne ekološke aktivnosti, zajedničko korišćenje prostora i sredstava, kolektivno upravljanje, lokalne i međulokalne mreže i zajedničke dizajnerske projekte na kojima sarađuju stanovnici u Colombes-u, predgrađu na severozapadu Pariza, kao i u Hackney Wick-u, u Londonu.