CEBEF Nuvel Vag 01

Novi atraktivni Urban Sessions koncerti na Kalemegdanu: Nouvelle vague i Chet Faker

Ciklus letnjih koncerata Urban Sessions nastavlja se i u 2023. godini u organizaciji  Centra beogradskih festivala – CEBEF.  Poznati francuski bend Nuvel vag (Nouvelle vague), poznat po hitovima u stilu „bossa nove”, održaće koncert 22. juna od 21.00 na Kalemegdanskoj tvrđavi (plato kod Pobednika), dok će čuveni kantautor Čet Fejker (Chet Faker) održati koncert 26. juna u 21.00 takođe na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Ulaznice se mogu nabaviti na Ticket Vision prodajnim mestima, kao i onlajn na tickets.rs.

Za samo nekoliko meseci 2004. godine Nouvelle Vague je unapredio pojam “cover benda” i počeo da oduševljava publiku koja gotovo zaboravlja originalne verzije kada čuje njihov zvuk.  Usledile su  trijumfalne svetske turneje. Sa nekoliko studijskih albuma i opsežnim globalnim turnejama pod svojim imenom, Nouvelle Vague  je proslavio 19. godišnjicu, uz pauzu od nekoliko godina zbog situacije u svetu.

Prva dva albuma grupe, Nouvelle Vague (2004) i Bande A Part (2006), definisala su njihov jedinstveni zvuk sa Bossa verzijama New Wave Classics-a. Njihov treći album NV3 (2009) sadržao je saradnju sa Martinom Gorom iz Depeche Mode, Ianom McCullochom iz Echo and the Bunnimen, Terri Hall iz The Specials i Barrijem Adamsonom. Kasniji hvaljeni albumi objavljeni su 2010, 2016. i 2019. godine, a bend je nastupao pred oduševljenom publikom širom sveta tokom svoje 19-godišnje karijere. 

 U 2018. produkcija Nouvelle Vague-a otkrila je da se bend vraća svojim korenima: akustična gitara, nekoliko klavijatura, malo ambijenta i dve pevačice (Mélanie Pain, Elodie Frégé i/ili Phoebe Killdeer). Sa nedavnom smrću osnivača Olivijea Liboa, postava benda je ponovo preuređena.
Nuvel Vag nastupaju 22. juna na Kalemegdanskoj tvrđavi u 21.00.

CEBEF Cet Bejker 01

Nik Marfi (Nick Murphy), profesionalno poznat kao Čet Fejker (Chet Fejker), je australijski kantautor koji je  2012. osvojio nagradu za najboljeg novog umetnika godine, a njegov singl “Thinking in Tektures” osvojio je nagradu za najbolji nezavisni singl/EP na dodeli nagrada Australian Independent Records.

U 2013. ovo delo je dobilo nagradu za najbolje nezavisno izdanje na Rolling Stone Australia dodeli nagrada. U septembru 2016. Marfi je napustio ime Čet Fejker da bi počeo da izvodi i objavljuje materijal pod svojim rođenim imenom, ali u oktobru 2020, četiri godine nakon što je izbacio nadimak, Marfi je oživeo ime Čet Fejker za izdavanje novog singla „Low .

Pošto i Nik Marfi i Čet Fejker žive u tandemu, Marfi sugeriše da oseća pomalo „ping-pong efekat“ za svoje sledeće izdanje. „Sada kada sam uradio nešto sa Četom, osećam se kao da želim da uradim još jednu NM stvar“, kaže on. „Ali u tome postoji prostor i to mi je zaista omogućilo da se osećam slobodno u onome što radim. Ponosan sam na ovu reputaciju koju imam da sam na neki način nepredvidiv.” Iako nije siguran šta budućnost nosi, Marfi je za sada uzbuđen što će vratiti Četa Fejkera. On dodaje: „Da biste pisali zaista veselu muziku, morate potpuno da upoznate sopstvenu tugu. I to je posao koji me je doveo ovde.”
Čet Fejker nastupa 26. juna na Kalemegdanskoj tvrđavi u 21.00.