11026e10 2fd7 a458 b7cc 2d560e7314a0

Preporuka za 2024: Stiven King, Tošikazu Kavaguči, Džodžo Mojes…


Ukoliko ih do sad niste pročitali, predlažemo da zaronite u remek-dela maestralnog Stivena Kinga, voljenog Gijoma Musoa, briljantnog Donata Karazija, ali i pisca čija su dela osvojila Srbiju i region – istaknutog Miodraga Majića.

Na listi Vulkanove preporuke za čitanje našlo se deset žanrovski različitih romana koji su obeležili godinu za nama, a koji će vas zarobiti u lavirintu emocija – od maestralnih psiholoških trilera do dirljivih priča koje će i najnežnije duše podstaći da u svom životu naprave prostora za novi početak.

Zaplet koji nas uranja u vrtoglavu istragu je formula koja je zagarantovala uspeh Gijoma Musoa, romanopisca ovenčanog titulom francuskog majstora neizvesnosti. U romanu Anželik, tokom čitave potrage za istinom, Muso će suptilno sejati tragove i svako novo otkriće poljuljaće našu sigurnost. Istražujući složenost ljudskih bića razapetih između sumnji i snova, rana iz prošlosti i skrivenih ambicija, i podsećajući nas da „čak i anđeli imaju svoje demone“, poslednji Musoov roman suočiće nas sa nama samima. 

Apetite pasioniranih ljubitelja trilera zadovoljiće poslednji roman najpopularnijeg italijanskog pisca Donata Karizija Kuća svetlosti. Svetski bestseler iz Karizijevog univerzuma iluzija i obmana uroniće vas u um jednog od njegovih najuspelijih likova iz romana Kuća glasova: Pjetra Gerbera. Međutim, reputacija dečjeg psihologa i hipnotizera je uništena. Iako je zbunjen i nesiguran u svoju sudbinu, pred njim se širom otvaraju nevidljiva vrata i on saznaje istinu o nečemu što se dogodilo jednog toplog leta kada je bio dete.

Uzbudljiva priča o čudu koje se krije u neočekivanim sitnicama u životu i darovima sudbine stigla nam je od autora bestselera Dok se kafa ne ohladiZa sreću je dovoljna šoljica kafe vraća nas u kafić koji je očarao milione čitalaca širom sveta i upoznaje sa četiri nova putnika kroz vreme, a Tošikazu Kavaguči nas još jednom poziva da se zapitamo šta bismo promenili kada bismo mogli da otputujemo u prošlost.

Nakon vrtloglavog uspeha knjige Moj grehTvoj greh i Naš greh donose još više romanse, izdaja, razočaranja, misterija. U karuselu emocija i događaja, Nik i Noa moraće da prevaziđu nove izazove kako bi na kraju otkrili jesu li zaista stvoreni jedno za drugo ili je, upravo suprotno, razdvojenost njihovo jedino rešenje. 

U jednoj od najprodavanijih knjiga prošlogodišnjeg Sajma knjiga, koja je osvojila mlađu publiku  Kako ubijaju dobre devojke upoznaćete tinejdžerku sa intrigantnim pogledom na život. U debitantskom romanu britanske autorke Holi Džekson, glavna junakinja Pip je izuzetno inteligentna i voli da gleda dokumentarne filmove o istinskim zločinima, a svoj jedinstveni um ulaže u rešavanje mračne misterije koja je tema ove knjige. Njena istraga prepuna neočekivanih preokreta prelazi u opsesiju, dok Pip pokazuje pravu hrabrost i spremnost da izađe iz svog bezbednog sveta u potrazi za istinom. 

Princ Hari je u knjizi Rezerva prvi put izneo svoju priču i s ogoljenom i neustrašivom iskrenošću opisao svoj put. Ključna publikacija puna je uvida, otkrića, samopreispitivanja i teško stečene mudrosti o večitoj moći koju ljubav ima nad tugom. Knjiga se fokusira na njegovo neverovatno lično putovanje od traume do izlečenja, i ono koje govori o snazi i moći ljubavi. 

Kristina, roman koji je legendarni Džon Karpenter adaptirao u film 1983, nije klasična ljubavna priča, ali ko bi to i očekivao od neprevaziđenog majstora horora? Na stranicama prepunim akcije, Stiven King nas podseća koliko brzo nas strast može odvesti na put samouništenja, jer ovo nije samo priča o ukletom automobilu.

U zbirci priča U ime naroda, koja je prvi put ugledala svetlost dana 2019. godine, objedinjeni su tekstovi koje je Miodrag Majić pisao i objavljivao na svom internet portalu. Prošle godine je objavljeno dopunjeno izdanje, u kom su priče koje su nastajale kasnije objedinjene pod naslovom Nove priče, a u njima ćete prepoznati onu poetičku nit koja svedoči o piščevoj doslednosti u načinu literarizacije, ali i o ličnoj istrajnosti u ideji da se istina izgovori glasno – u ime naroda.

Romani britanske spisateljice Džodžo Mojes godinama ne silaze sa lista bestselera, a publici u Srbiji Vulkan izdavaštvo je učinilo dostupnim još jedan njen nezaboravni roman. U tuđim cipelama je topla i nežna priča o tome kako jedna sitnica može da nam promeni čitav život – i savršena knjiga za sve koji vole emotivne priče o neverovatnoj snazi ženskog prijateljstva.

Deset naslova Vulkan izdvaštva koje su čitaoci najviše tražili prošle godine, dostupni su na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.