cuvari gradjanskog dobra129

Češka književnica Petra Hulova na Sajmu knjiga

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Češka književnica Petra Hulova će biti gost na Beogradskom sajmu knjiga, u organizaciji Češkog centra iz Budimpešte i Češke ambasade iz Beograda i izdavačke kuće Plato. Roman Petre Hulove Čuvari građanskog dobra, u prevodu Tihane Hamović izašao je ove godine u Platou.

Autorka će biti gost i u knjižari Plato, 26. 10. u 19h, kada će o njenoj knjizi govoriti književni kritičari Teofil Pančić i Nađa Bobičić.

Petra Hulova (1979) je zvezda savremene češke književnosti. Diplomirala je mongolski jezik i književnost na Karlovom univerzitetu u Pragu. Nakon diplomiranja, provela je godinu dana u Mongoliji u Ulan Batoru. Inspirisana ovom zemljom napisala je roman  Uspomene za moju baku (Paměť mojí babičce) kojeg su kritičari su obro prihvatili odmah.  Za njega je dobila nagradu Magnesia Litera Prize. Proglašen je romanom godine (2002) i preveden je i objavljen u Francuskoj, Italiji i Americi, Holandiji, Mađarskoj, Nemačkoj. Od tada je objavila još šest romana, koji su svi prevedeni na više evropskih i svetskih jezika,  a 2008. je za roman Stanica Tajga dobila najprestižniju nagradu „Jozef Škvorecki“.

U romanu Čuvari građanskog dobra autorka se bavi provokativnom temom: opisuje češku realnost iz prespektive „pobeđenih“, onih koji su bili na drugoj strani prilikom promene režima 1989. Pričajući priču o svojoj porodici, junakinja evocira, sada zaboravljen i odbačen, svet socijalizma, odrastanje u čehoslovačkom veštačkom gradu Krakovu, izgrađenom za porodice fabričkih radnika. Raskol u porodici, opredeljivanje za komunizam i protiv njega, rezultiraće razgradnjom, istom kao i u društvu. Novíne koje su nastupile sa promenom sistema, junakinja vidi kao loše. Ono što je nekada uz svu materijalnu oskudnost bio duh građanske solidarnosti, izgrađivanja životnog okruženja, čvrst moral, sada je sa prodorom stranog kapitala postalo borba za bogaćenje, otimanje, strah za egzistenciju…

Presecajući diskretnim humorom i samoironijom  inače ozbiljan ton pripovedanja, autorka postupno izgrađuje uverljivu, emotivno proživljenu i društveno osvešćenu sliku sveta, koja suočava „ono nekad“ i „ovo sad“, ušuškani socijalizam i beskrupulozni kapitalizam.

„Ovaj ne monogo obiman i nenametljiv roman je kao upaljač. On je ono na šta je naše društvo, 20 godina nakon revolucije, čekalo:  nesputan obračun sa češkom socijalističkom prošlošću i kapitalističkom sadašnjošću. Napisan kao monolog i ispovest, ovaj roman krije dramski naboj u svojoj strukturi. Razočaranost junakinje novim sistemom  predstavlja istu onu gorčinu koju ima većina Čeha, onaj deo našeg naroda koji sa nostalgijom gleda na period Husakove komunističke Češke.