Jelena Rosic Dan kada je

Nagrada Stevan Sremac dodeljena Jeleni Rosić

Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2012. godini dodeljena je Jeleni Rosić za knjigu priča “Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila”, u izdanju Arhipelaga.

Odluku o nagradi „Stevan Sremac“ jednoglasno je doneo žiri u sastavu Tijana Spasić, Snežana Božić i Vule Žurić (predsednik) na završnoj sednici žirija koja je održana u Beogradu 19. aprila 2013. godine.

U saopštenju žirija naglašava se da knjiga Jelene Rosić „nudi originalno narativno uobličenje susreta s Drugim, koje je uvek i susret sa sopstvenim dubinama i ponorima“: „Te veze spoljašnjeg i unutrašnjeg, prošlog i budućeg, u pojedincu i svetu koji ga okružuju, najčešće nije lako dokučiti i osvestiti. Suoptilne spone, koje nenametljivo funkcionišu među pričama ove zbirke, kao da to potvrđuju.“

Nagrada će Jeleni Rosić biti uručena tokom trajanja manifestacije Dani Stevana Sremca koja se tradicionalno održava u Nišu.

U užem izboru za Nagradu „Stevan Sremac“ našli su se i romani Svetislava Basare Dugovečnost (Laguna) i Branka Anđića Play back (Agora).

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Niški kulturni centar, a finansiraju Grad Niš i Ministarstvo kulture. Nagrada se sastoji iz plakete i novčanog iznosa.