Screen Shot 2015 06 08 at 16.01.37

Švedski roman Ogrešenje

Predstavljanje knjige Lene Andešon Ogrešenje, roman o ljubavi u izdanju Odiseje, biće održano u utorak, 9. juna od 19h u Galeriji Artget, u okviru 11. Nordijske panorame.

Roman Ogrešenje – roman o ljubavi nagrađen je najprestižnijom književnom nagradom u Švedskoj – „August” (prema Augustu Strindbergu) za 2013. godinu. „To je ozbiljna igra u kojoj se, glavni likovi, Ester i Hugo sreću u bezvremenoj drami o strasti i moći, slobodi i razumu, drami koju spisateljica ne samo oblikuje već i secira. Koristeći okrutni humor i izuzetnu preciznost, Lena Andešon razotkriva sistematičnu samoobmanu zaljubljivanja”, ističe žiri za dodelu ove nagrade.

Ester Nilson, junakinja romana Ogrešenje – roman o ljubavi švedske književnice Lene Andešon, veruje da joj moćan intelekt, odlično obrazovanje i otvorenost prema svetu omogućavaju da stekne pouzdan uvid u značenje mnogih pojava. Kada se, zahvaljujući pozivu da održi predavanje o uglednom likovnom umetnikom Hugu Rasku, kome se divi kao stvaraocu i čoveku s visokom moralnom svešću, upozna s njim, divljenje prerasta u fasciniranost. Hugovi signali govore joj da je put ka njemu otvoren, što razbuktava njenu čežnju i uvodi je u vezu koju isprva doživljava kao ostvarenje svojih suštinskih potreba. Pokazaće se, međutim, da u tome greši, kao što će pogrešiti mnogo puta u nastojanju da razume Hugovo ponašanje. Njena velika pronicljivost postaje oružje nade koja je drži u stanju opsesije i uvlači u spiralu samopovređivanja, vodeći je u sve dublji ponor. S obzirom na upečatljivost lika glavne junakinje, žestinu njene borbe i razmere njenog slepila, moguće je očekivati da će u veku u kome je nastala Ester Nilson postati podjednako istaknuta književna markacija ljubavne opsesije kakve su u svom vremenu bili likovi Eme Bovari i Šarla Svana.

Izuzetan prijem na koji je roman naišao u Švedskoj, kao i njegovi prevodi na vodeće svetske jezike, podstakli su Lenu Andešon da objavi nastavak životne priče Ester Nilson.

Lena Andešon rođena je 1970. godine u Stokholmu. Odrasla je u stokholmskom predgrađu Tensta, a u Tošbiju, u oblasti Vermland, upisala sportsku gimnaziju. Tada je počela i da se takmiči u nordijskom skijanju, ali kad otkrije ljubav prema pisanju i shvati da joj je knjiga važnija od sporta, tu školu napušta da bi na stokholmskom Univerzitetu diplomirala engleski, nemački i politikologiju. Radi kao književna kritičarka u dnevnom listu Svenska Dagbladet i kolumniskinja u dnevnim novinama Dagens Nyheter i časopisu Fokus.